Restaurant-Mes-Amis-Maastricht-7

Chef’s Special: Jeffrey Meessen doet alles voor een Bib Gourmand 

Jeffrey Meessen uit Schimmert is sinds tweeënhalf jaar chef-kok bij wijnrestaurant Mes Amis, zoals de naam al zegt een zaak waar alles in het teken staat van (lokale) wijnen in combinatie met lokale gerechten. Jeffrey werkt er met ontzettend veel plezier. Met zijn 26 jaar heeft hij al heel wat ervaring, maar ook nog heel veel dromen voor de toekomst. Ik schoof bij hem aan en vroeg hem het kookschort van het lijf.

Vroeger, toen Jeffrey nog heel klein was, wilde hij heel graag politieagent worden, maar vanwege zijn slechthorendheid was de kans dat hij het op dit vlak werkelijk zou gaan maken, niet zo groot. De liefde voor het koksvak ontstond in de keuken van zijn moeder. Daar begon hij langzaam mee te helpen en zijn moeder na te doen. Later, op het ROC, koos hij het uitstroomprofiel ‘horeca’. Hij was leergierig en wilde zich altijd bewijzen. Dat hij uiteindelijk zou worden toegelaten tot de Cas Spijkers Academie (kweekvijver voor culinair toptalent) was dan ook geen verrassing. Ook deze opleiding sloot hij met succes af.

Stapje extra

Zijn slechthorendheid heeft er altijd voor gezorgd dat hij net dat ene stapje extra moest zetten, maar dat heeft Jeffrey nooit als een probleem ervaren. ,,Ik heb er mee leren omgaan en gezocht naar wat ik allemaal wél kan. Datzelfde geldt voor de mensen met wie ik samenwerk. We zijn er een nog sterker team door en weten precies wat we moeten doen om een goede avond te draaien.”

Limburg

Mes Amis schenkt en serveert voornamelijk lekkers van Limburgse bodem. Jeffrey is enorm trots op zijn roots. Hij is een echte trotse Limburger, spreekt dialect en woont met veel plezier samen met zijn vrouw in Nuth. In zijn vrije tijd staat hij niet alleen graag in de keuken, maar ook op het voetbalveld. Want zonder daar enorm over op te scheppen: hij ook best een goed balletje trappen.

Kennismaking

Tweeënhalf jaar geleden ontmoeten Annaline Doelen (de eigenaresse en gastvrouw van Mes Amis) en Jeffrey elkaar per toeval. ,,Er was echt direct een klik tussen ons”, vertelt Jeffrey. ,,Annaline weet heel goed wat ze wil. Ze kan soms streng zijn, maar ook ontzettend lief.” De plannen die Annaline met Mes Amis heeft, sluiten mooi aan bij de ambities van Jeffrey, namelijk Mes Amis op een hoger niveau tillen.

Favoriet

Een favoriet gerecht van Jeffrey is zwezerik met risotto. Maar als hij thuis is maakt hij graag stoofpotjes, goulash en kippenragout. Maar ook hutspot met uitgebakken spekjes vindt hij heerlijk. Meestal staat hij alleen in de keuken, maar soms helpt zijn vrouw mee en maken ze pasta met truffel. Waar hij ook ontzettend van kan genieten zijn kaasplankjes met bijpassende wijn. Heerlijk genieten op de bank samen met zijn vrouw.

Dromen

Jeffrey komt over als een ambitieuze en gedreven chef-kok, die met een sterke toekomstvisie. En die heeft hij ook. Samen met de rest van het team van Mes Amis werkt hij hard voor een Bib Gourmand. Maar alles in kleine stappen. Zo is pas de keuken verbouwd, maken ze betere creaties en hebben ze nieuw servies en meubilair. ,,Iedere dag halen we alles eruit, altijd meer en een stapje beter. We halen werkelijk alles uit de kast. Zodat de gast telkens weer tevreden naar huis gaat.”

Tevreden

‘s Nachts wordt Jeffrey wel eens wakker met een idee voor nieuw gerecht. Hij is constant bezig met zijn vak, wat aangeeft hoe gedreven hij is. Ook op vakantie doet hij inspiratie op voor nieuwe gerechten. Zijn gasten constant verrassen met nieuwe combinaties, daar geniet hij van. ,,Soms komen gasten de keuken in om te zeggen hoe geweldig we gekookt hebben. Dan smile ik van oor tot oor. Daar doe je het toch allemaal voor!”

Lees meer over dit restaurant

Restaurant-Mes-Amis-Maastricht-6