CINQ: klassieke smaken op een trendy plekje aan de Maas

Op het vernieuwde Cörversplein, om precies te zijn op nummer 5, vind je sinds mei 2016 het goed gestylde restaurant CINQ. Het terras aan de Maas, met de zomerse aanblik door de hoge groene planten, springt direct in het oog. In de toch wel korte periode dat de zaak open is heeft CINQ een goede reputatie opgebouwd bij een breed publiek. Bij goed weer zit je op dit terras tot in de late uurtjes in de warme zon. Ter verkoeling schenkt CINQ heerlijke gin-tonics, maar deze worden bijgestaan door heel wat mooie, klassieke wijnen op de kaart. Voor ieder wat wils dus!

Het interieur van CINQ doet hip en trendy aan. De kaart daarentegen is over het algemeen klassiek. Toch zie je ook hier weer dat rekening is gehouden met iedereen: er staan ook vegetarische gerechten op van hoge kwaliteit.

Om dit restaurant goed te kunnen beleven besluiten we te gaan voor een combinatie van klassiek en vega. Mijn gezelschap kiest als starter voor de klassieke huisgemaakte ambachtelijke garnalenkroketjes met citroenmayo (13,50 euro). Bij het nemen van de eerste hap waant hij zich even aan de Belgische kust ter hoogte van Oostende. Volgens veel Belgen zijn in deze kustplaats de allerbeste garnalenkroketten ter wereld te verkrijgen.

Mijn keuze valt op de vegetarische tabouleh met gegrilde groenten (11,50 euro). Een koude salade met frisse smaken, perfect voor deze warme avond. Om de verfrissing compleet te maken drinken we beiden een Rueda 2015 Los Navales, van het huis Viñedos de Nieva, gemaakt van de Verdejo druif (4,30 euro).

Tussen de gerechten door heb je hier genoeg te zien. De kasseien onderbreken het terras, wat ervoor zorgt dat je op twee terrassen kunt zitten. Eigenlijk vind ik het op beide plekjes heerlijk toeven. Zittend aan de oever van de Maas heb je zicht op de oude boogjesbrug en de bootjes op de rivier. De zitplekjes op het terrasgedeelte dat grenst aan het restaurant, zorgen voor een toneelspel van passanten. Heerlijk om bij weg te dromen onder het genot van onze witte wijn.

Mijn dagdroomsessie wordt onderbroken door het hoofdgerecht. Geen straf kan ik je zeggen. Mijn gezelschap krijgt een smakelijk stuk vlees gepresenteerd. Hij heeft namelijk de tournedos van de grill met bearnaisesaus en warme groente (24,50 euro) besteld. Het vlees is ongelooflijk mals zodat zijn Franse vleesmes geen enkele moeite heeft om de tournedos in prachtige kleine hapjes te verdelen. Bij dit gerecht kiest hij voor een stevige wijn, een Château Couronneau Bordeaux Supérieur 2014 (5,80 euro).

Ikzelf heb de Confit de Canard met een remouladesaus en roseval aardappeltjes met spekjes (17,50 euro) besteld. Dit goed bereide stukje vlees (gekonfijte eendenbout) kan zonder meer tippen aan de variant die ik ooit at in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk. De krieltjes en de remouladesaus maken dit gerecht helemaal af. Mijn confit wordt begeleid door een Morellino di Scansano DOCG 2015, een soepele rode wijn uit Toscane (6,50 euro), die perfect past bij dit gerecht. Wat opvalt is dat de borden zijn voorzien van een hoop verse groenten. Leuk voor het oog en nog beter voor de gezondheid.

Alhoewel onze buikjes al goed vol zitten, blijken we nog een plekje over te hebben voor een toetje. We gaan voor de Eton Mess met aardbeien, slagroom, citron meringuée en vanille-ijs (mijn tafelgenoot) en voor de moulleux au chocolat (ikzelf) met karamelsaus, zeezout en eveneens vanille-ijs. De Eton Mess (7,50 euro) is een aardbeienfeest van de allerbeste soort: je bord is een ‘mess’ met alleen maar lekkernijen. De moulleux (8 euro) is zoals hij moet zijn: warm, smeuïg van binnen en knapperig van buiten. De zoute karamelsaus maakt dit toetje tot mijn ultieme favoriet.

Dit prettige bezoek is niet compleet zonder een ‘Franse’ espresso van Café Richard en een thee van verse gember met citroen. Ook dit is weer in de puntjes verzorgd. Beide gaan namelijk vergezeld van een cantuccino. Voldaan verlaten wij deze toch wel hippe tent, waar ik deze zomer nog wel vaker te vinden zal zijn, waarschijnlijk samen met een heerlijke witte wijn en natuurlijk leuk gezelschap.