De Poshoorn in de morgen is een dag zonder zorgen

Toen Yves Mullenders in 2017 bekendmaakte de Poshoorn – een van de bekendste dranklokalen van Maastricht – over te nemen, beloofde hij deze nieuw leven in te blazen en de Poshoorn opnieuw naar de Nederlandse top van de bruine café’s te helpen. Het interieur en de bierkaart werden aangepakt en ook op de menukaart werden aanpassingen gedaan die ervoor zorgen dat deze nog beter zou aansluiten bij het karakter van de Poshoorn. Nog niet zo lang geleden werd ook de ontbijtkaart van de Poshoorn onder handen genomen en dat mogen wij vandaag ervaren.

Bourgondisch jaren vijftig met een beetje van nu

Vlak na de overname van de Poshoorn werd het interieur van de zaak flink onder handen genomen door Françoise Oostwegel, inmiddels de echtgenote van Yves Mullenders. De binnenkant van de zaak straalt nu het gevoel van de jaren vijftig met een vleugje ‘nu’ uit. De witte tegels, die voor een naadloze overgang tussen bar en vloer zorgen, zijn inmiddels kenmerkend voor de Poshoorn, evenals de grote tafel aan het raam, die genoeg plek biedt voor groepen en partijen. Hier nemen wij vanochtend plaats.

Van Maastricht tot Amerika

De menukaart van de Poshoorn biedt voor ieder wat wils: van de lokale klassiekers zoals zuurvlees en Luikse ballen, tot door trends geïnspireerde gerechten. Op de ontbijtkaart vinden we sinds kort dan ook niet alleen een traditioneel ontbijt – met eitjes, brood, ham, kaas en wat zoets – maar ook de instaproof ontbijten die hun oorsprong in de Amerikaanse keuken kennen. Wij kiezen vandaag voor die laatste categorie: een breakfastburger voor ondergetekende en Amerikaanse pannenkoeken voor mijn tafelgenoot. ,,Ben je wel helemaal lekker, Demy’’, denk ik, ,,hamburger voor ontbijt?’’ Het leven van een foodblogger gaan overduidelijk niet over rozen. Of juist wel.

Vers & lokaal

Alvorens we aan onze burger en pannenkoeken beginnen krijgen we drankjes geserveerd. Dan al merken we dat ze bij de Poshoorn aandacht besteden aan vers en lokaal: de cappuccino (€2,7) is van Blanche Dael, hét koffiemerk uit Maastricht dat zich voornamelijk toespitst op typische Maastrichtse horeca-etablissementen. De versgeperste jus d’orange (€3.6) wordt geserveerd in een glazen flesje.

Het stukje vers & lokaal geldt hier uiteraard niet enkel voor de dranken. Ook in de keuken werken Yves en zijn team voornamelijk met ingrediënten van dichtbij huis. Wel zo lekker en bovendien belangrijk om bij te dragen aan de lokale economie.

Burger & pannenkoeken

We beginnen onze dag dus vandaag iets minder licht dan we gewend zijn. Wanneer de gastheer van vandaag mijn burger serveert, krijg ik het even Spaans benauwd. Wat hebben Yves en zijn team wel niet gedacht toen ze deze op de kaart zetten? Ik besluit de deksel van het broodje niet op te eten, als soort van compensatie. De breakfastburger (€10,8) van de Poshoorn bestaat uit een burger, guacamole, spiegelei, bacon en tomaat. De burger is mooi mals, de bacon goed knapperig en de avocado geeft het geheel nog net het gevoel dat we bewust aan het ontbijten zijn.

De American Pancakes met fruit (€8,5) aan de andere kant van de tafel vallen goed in de smaak. Ze zijn heerlijk fluffy, niet te zoet en mogen gegeten worden met Nutella. Die kans grijpt mijn tafelgenoot maar al te graag, zij is net als ik van mening dat chocolade altijd een goed idee is. De perfect ronde pannenkoekjes gaan er in als koek.

Ontbijten als een koning

Hoewel het ontbijt even zwaar valt, moet ik aan het einde van de dag concluderen dat deze burger juist een heel gezond begin van de dag was (serieus). Het wordt wel eens gezegd dat een vet ontbijt juist slanker maakt, simpelweg omdat je daardoor gedurende de dag minder zou eten. Aan het einde van deze dag kan ik dat inderdaad beamen, zonder honger (en geloof me, normaal zit ik zo rond de klok van 10 alweer af te tellen richting de volgende maaltijd) breng ik mijn dag door. Zelfs tegen de avond heb ik maar zin in een lichte maaltijd. En zo geschiedde.

Ik leef al jaren volgens het motto dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Wanneer je dit ontbijt bij de Poshoorn mag nuttigen is het zeker niet vervelend om er het meeste uit te halen!

Lekker traditioneel

Liever gewoon ‘normaal’ ontbijten? Uiteraard serveert de Poshoorn ook iets minder extravagante ontbijtjes. Van een traditionele ontbijtje (€12,5) tot yoghurt met granola (€5,5), croissantjes (€4) en ei-gerechten (€8,8 – €9,8). Voor ieder wat wils dus, net zoals de rest van de kaart. De gehele ontbijtkaart van de Poshoorn vind je hier.

Stadsherberg de Poshoorn – Stationstraat 47, Maastricht – www.poshoorn.nl