De pracht en smaken van de Limburgse wijngaarden en Mes Amis

Je zou denken dat ik als blogger voor Smakelijk Maastricht elke Maastrichtse keuken al wel een keertje geprobeerd zou hebben. Helaas is dat niet helemaal waar: ik ben al op veel plekjes geweest, maar er blijven altijd restaurants over die ik nog niet heb bezocht. Tot vorige week was Wijnrestaurant Mes Amis er daar eentje van. In het wijnrestaurant aan de Tongersestraat hebben al tal van collega’s en vrienden een mooie avond beleefd. Zelf was ik dan ook meer dan nieuwsgierig.  

Mijn eerste bezoekje aan Wijnrestaurant Mes Amis zou er direct eentje van een heus kaliber zijn: op zondag 10 juni organiseerde Mes Amis in samenwerking met Vinteur, het bedrijf van Maurice Warnier, de eerste roadtrip langs Zuid-Limburgse wijngaarden. Een perfecte samenwerking met Annaline Doelen, ambassadrice van de Limburgse wijnen, en haar Wijnrestaurant Mes Amis, dat bekend staat om de perfecte wijn-spijs combinaties.

Roadtrip

Onze roadtrip begint die zondag rond 13.00 uur. Bij Mes Amis wordt de groep, bestaande uit zo’n veertig personen (in de toekomst zullen dat er acht zijn), met een touringcar opgehaald. Deze bus is er overigens eentje van de organisatie van André Rieu, wat de hele dag zorgt voor grappige taferelen.

In de vijf uur die volgen rijdt deze bus dwars door het Heuvelland en voert ons langs tien wijngaarden. In de bus vertelt Maurice ons alles dat we moeten weten, over wijngaardeniers en terroir, aangeplante druivenrassen en de wijnbouwcyclus. Er wordt bij drie wijngaarden gestopt en geproefd. Telkens opnieuw krijgen een uitgebreide uitleg over de betreffende wijnen en het proces van druif tot (mousserende) wijn.

Ik word altijd heel erg vrolijk van wijngaarden. Ik krijg er namelijk altijd het gevoel dat ik even op vakantie ben. Vooral bij de laatste wijngaard, St. Martinus in Vijlen, bloeit dit gevoel op. Het zonnetje begint te schijnen en wij zitten op een prachtig terras en genieten van een prachtig uitzicht: heerlijk! De wijnen van ieder landgoed en de bijpassende gerechtjes, bereid door chef-kok Ki van de Ven (voormalig chef bij Mes Amis) maken die momentjes vandaag extra bijzonder.

Stijlvol en royaal

Na afloop van de roadtrip schuiven we om circa 18.00 uur bij Mes Amis aan tafel. Hier wordt een viergangendiner geserveerd. Het diner begint met een rondje amuses met als aperitief de ‘Prins van Holset’. Wijndomein Holset produceert enkel mousserende wijnen. Eerder die dag mochten we, tijdens het bezoek aan dit wijndomein, de ‘Dot van Holset’ proberen. De Prins, zo wordt verteld, is perfect voor op het terras of als aperitief en heeft een ‘stijlvolle mousse’.

Kunst

Als de eerste gang geserveerd wordt kan ik op het eerste gezicht maar een ding zeggen: dit is kunst! Op een zwart bord liggen tal van ingrediënten met verschillende frisse kleuren. Naast elkaar vormen ze een incomplete cirkel. Dit gerecht bestaat uit kreeft, mousse van sesamzaad, een kletskop van quinoa, schuim en gel van schaaldieren, gegrilde watermeloen en watermeloentartaar, een yuzuballetje, oranje parelmeloen en waterkersmayo. Ik doop dit gerecht tot zeevruchten met meloen.

Het voorgerecht is niet alleen een plezier voor het oog, de verschillende texturen en bijzondere bereidingen zorgen ervoor dat iedere hap opnieuw een verrassing is.

Bij dit gerecht drinken we een Cuvée XII van de Apostelhoeve, de wijngaard op de Louwberg, valkbij Château Neercanne. De Cuvée XII is de bekendste en meest geproduceerde wijn van de Maastrichtse wijngaard en kan gastronomisch breed worden ingezet.

Maastricht tot Zuid België

Ook de gerechten die volgen zien er prachtig uit. Zoals het tussengerecht van dorade, antibiose, gekruid aardappelchipje, lamsoren en een gepoft tomaatje. De antibiose en het gepofte tomaatje geven het gerecht een volle, warme smaak.

De wijn die hierbij geschonken wordt is de Riesling van Hoeve Nekum in Maastricht. Uitstekend bij visgerechten, zo vertelt Annaline. De wijngaard op Hoeve Nekum is in 1988 aangelegd en daarmee het op een na oudste landgoed van Nederland.

Het hoofdgerecht is een kalfsentrecote en kalfshaas, geserveerd met morielje saus, ‘pommes Amandes’, witte asperges, meiraapjes, bospeen en bospeen crème, korenaar asperge, bietjes en pesto van doperwten. Hierbij een rode wijn van onze zuiderburen, de Côte de Sambre et Meuse van Château Bon Baron. De wijngaard van Château Bon Baron bevindt zich in de buurt van Dinant, tussen de Sambre en de Maas, waar de wijn zijn naam aan te danken heeft.

Frisse afsluiter

Het dessert vol rood fruit wordt geserveerd op een groen bord. De zomerse kleuren van aardbei springen er zo echt uit. Behalve een drietal verschillende bereidingen van Aardbeien Romanff bestaat het laatste gerecht van vanavond uit amandel, mascarpone, basilicum, mint en verschillende bereidingen van yoghurt. Persoonlijk ben ik altijd een groot fan van desserts met chocolade en warme smaken maar dit frisse exemplaar doet hier zeker niet voor onder.

De dessertwijn bij het dessert is tevens fris en doet denken aan cassis. De Grappoli di Rossi Piemonte DOC Brachetto is er eentje van Noord-Italiaanse herkomst, zoet, mousserend en zacht van smaak.

Na het dessert volgt nog een ronde met friandises en voor mij een kopje espresso.

Enthousiast

Na een hele dag wijn-educatie en een heerlijk diner bij Mes Amis snap ik het enthousiasme van mijn collega’s en vrienden. Ons diner vanavond was een hele beleving. Ieder bord opnieuw is een kunstwerk van kleuren, vormen en smaken. In eerste instantie lijkt het bijna zonde om aan je gerecht te beginnen.

Daarnaast is Annaline in storyteller pur sang. Waar andere misschien tot in detail zouden toelichten welke druiven er in een bepaalde wijn verwerkt zijn en waarom deze goed matcht bij het gerecht dat er volgt, is dat bij Annaline slechts een klein stukje van haar beschrijving van een wijn. Zij vertelt vol passie over het verhaal achter de wijn, de wijnmaker of de wijngaard.

Menu

Wijnrestaurant Mes Amis biedt zijn gasten dagelijks de keuze uit een 4, 5, 6 of 7 gangen menu. Welke gerechten zij dan krijgen blijft altijd een verrassing. Uiteraard wordt er door de keuken wel rekening gehouden met allergieën of dieetwensen. Wijn-spijs combinaties zijn de rode draad van alle diners. Het menu varieert van € 44 tot € 77 euro en € 29,50 tot € 50,50 voor begeleidende wijnen.

Lees meer over dit restaurant