Een Bijzonder plekje aan de voet van de Sint Pietersberg

Het terras van Bijzonder is gelegen op de hoek van de Luikerweg en de Observantenweg. Bij goed weer zit je hier de hele dag in de zon. Zo ook vandaag. Ons tafeltje staat precies in het midden van het terras en hoewel het maar drieëntwintig graden is, voelt het als hoogzomer. Als ik om me heen kijk zie ik dat alle omliggende terrasjes inmiddels in de schaduw liggen. Maar dat van Bijzonder niet. Bijzonder ligt op de ‘evenaar van Sint Pieter’, denk ik bij mezelf.

Als aperitief krijgen we allebei een glas wijn geserveerd. Ik kies een rosé, heerlijk bij tropische temperaturen, mijn tafelgenoot neemt een witte wijn. Bij de wijn krijgen we crack & dip; huisgemaakte boekweitcrackers met onder andere pompoenpitjes en maanzaad & humus van rode bieten. Hoewel bieten normaal gesproken een nadrukkelijke smaak hebben, zijn ze subtiel verwerkt in deze humus.

Als voorgerecht krijgen we een bouillon van tomaat geserveerd. ‘Tomatenbouillon? Met dit weer? Het is al zo warm hier’, denk ik. Bovendien is de bouillon niet rood maar geel, wat mij een beetje gek lijkt. Mijn tafelgenoot nipt voorzichtig aan haar kommetje, bang dat de bouillon te warm is. Dan komt ze tot de conclusie dat deze helemaal niet warm is: de bouillon wordt koud geserveerd. We zijn allebei blij verrast, dit vloeibare voorgerecht is overheerlijk en lekker fris. De smaak en geur van de gele tomaatjes is duidelijk aanwezig. Zo lusten we nog wel een kommetje!

Aan het tafeltje naast ons hoor ik de bediening meer uitleg geven over de menukaart. Het concept van Bijzonder is gericht op foodsharing, zoals ze dat in Griekenland – daar liggen de roots van Dimitra, de eigenaresse van Bijzonder – ook doen. Ze raadt aan zo’n twee à drie porties per persoon te nemen. Wij zijn pas net begonnen en dit maakt ons nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat.

Onze tweede ronde bestaat uit sweet potato oven laagjes en oosterse salade met tahini dressing. De eerste is een lasagne van zoete aardappel en ricotta, geserveerd met verse pesto. De oosterse salade is gevuld met edamame bonen, falafel, gemarineerde tempeh, groenten, noten en een tahini dressing.

Voordat de derde ronde geserveerd wordt, hebben we even tijd om rustig om ons heen te kijken. M’n tafelgenoot merkt op dat het echt voelt alsof ze op vakantie is. Het zonnetje, het vrolijke terras vol romantische decoraties en de sfeer van Sint Pieter vormen samen de perfecte vakantieformule.

Terwijl we wegdromen wordt de derde ronde geserveerd. Deze bestaat uit gnocchi van zoete aardappel en een ratatouille van courgette, aubergine en citroen op een bodem van bloemkool. De gnocchi smaakt een beetje naar marsepein, de ratatouille, zoals het hoort een bom van groenten, is wederom lekker fris.

Naarmate de avond valt, begint de lucht flink te betrekken. Het zomerzonnetje is nergens meer te bekennen en het lijkt erop dat het zo gaat onweren. Wij verplaatsen ons dus naar binnen. Het is hier net zo heerlijk toeven als buiten. Er hangt een huiselijke sfeer, alsof je zo Dimitra’s woonkamer binnenloopt.

Ze vertelt ons over de naam van de zaak. Bijzonder staat niet alleen voor haar keuken en kaart die echt anders is dan de rest, de ‘zonder’ in bijzonder is ook erg belangrijk. De gerechten die hier geserveerd worden, worden namelijk zonder suiker, zonder gluten, zonder lactose en zonder chemische ‘hulpmiddelen’ bereid.

Goed nieuws dus: We hebben vandaag niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel erg gezond gegeten. Dat toetje (tevens zonder ongezonde suikers) gaat er dus zeker nog wel in.

Om ons etentje af te sluiten krijgen we allebei een kopje koffie – geserveerd zonder suiker – en een plankje met drie desserts. We beginnen met de sinaasappel met limoensorbet. Dit zijn sinaasappelpartjes waarvan het vruchtvlees is vervangen door sorbetijs. Daarnaast een stukje vegan cheesecake gemaakt van cashewnotencream met watermeloen on top en worteltaart met cashewcream en rozenblaadjes.

Voor diegene die bij het horen van de woorden ‘glutenvrij’ en ‘suikervrij’ denkt ‘dat is niets voor mij’: Geloof me, dit is zeker het proberen waard. Toen iemand mij een tijdje terug vroeg waar ze glutenvrij, suikerarm en vega gebak kon kopen, dacht ik ‘bij de groenteboer?’. Na vanavond kan ik wel concluderen dat ik er toen naast zat, bij Bijzonder krijg je dit allemaal en het smaakt ontzettend goed!

Wij aten bij Bijzonder het verrassingsmenu (€29,50 per persoon). Dit menu bestaat standaard uit crack & dip, een kopje soep, voorgerechtjes, als hoofdgerecht een keuze uit vlees, vis of vegetarisch en lekkernij na. Je kunt bij Bijzonder ook gewoon à la carte ontbijten, lunchen & dineren.