Een zonovergoten middag bij Lunchrestaurant l’Auberge

Een bezoek aan Château Neercanne begint altijd erg magisch. Dat is niet alleen mij, maar ook mijn collega’s opgevallen. Is het niet het kasteel dat er prachtig bijligt, dan zijn het wel de groene velden en de wijngaarden tussen de stad Maastricht en het  château. De tocht ernaartoe, met de auto of per fiets, gaat altijd zo snel dat ik er niet écht van kan genieten. Dat heeft een momentje nodig. Voor ons bezoek aan Lunchrestaurant l’Auberge – de laagdrempelige annex van Château Neercanne – gaan we dan ook te voet. Het is wel een stukje lopen, maar net zoals de lunch die op ons te wachten staat, een absolute aanrader.

Groentetuintje

Voordat we vandaag aan tafel schuiven, wil chef-kok Raymond Remmen ons eerst iets laten zien. Achter l’Auberge liggen de groentetuinen van het château. Zíjn plekje. Dat blijkt wel uit het enthousiasme waarmee hij erover vertelt. Het zijn vooral de diverse soorten tomaten en bijennesten waar we even bij stilstaan. Net als bij de andere huizen van Oostwegel Collection, worden biologische ingrediënten, uit eigen tuin, gebruikt in de keuken. Tot welk moois zoiets kan leiden, zullen wij vanmiddag proeven.

Tussen kasteel en stallen

L’Auberge is gevestigd in de voormalige stallen van Château Neercanne. Dat betekent in dit geval dat, wanneer je vanaf de weg kijkt, je de lunchannex naast het kasteel ziet liggen. In werkelijkheid komen gasten van het château het landgoed echter vanaf de andere kant op, waardoor het lunchrestaurant aan de aandacht van velen ontsnapt. Zonde, want dit stukje Neercanne is al net zo mooi als de rest. Vandaag mogen we plaatsnemen te midden van al dat moois: het terras van l’Auberge ligt tussen het kasteel en de voormalige stallen, biedt direct uitzicht over de Maasvallei en wordt met een stralend zonnetje overgoten. Beter kun je het eigenlijk niet hebben.

Feestelijke aftrap

Onze lunch gaat van start met falafel met Parmezaanse kaas-crème op een stukje zuurdesembrood en een zeer feestelijk aperitief: waar je op andere plekken al snel start met een ‘gewoon’ glaasje bubbels – don’t get me wrong, bubbels zijn al-tijd een goed idee – doen ze er hier nog een schepje bovenop. Er worden namelijk ook vier flessen likeur op tafel gezet. De crème de framboise, crème de mûre, crème de peche en crème de cassis de Dijon mogen we zelf, naar eigen smaak, mixen met de bubbels.

Terwijl wij druk aan het mixen zijn (we moeten ze natuurlijk wel alle vier geprobeerd hebben), wordt een tweede, ogenschijnlijk simpele, amuse op tafel gezet: een stukje vleestomaat. Dit is een van de vele tomaten die in de zojuist bezochte eigen groentetuin groeien en wordt vandaag geserveerd met aceto balsamico, olie, peper en zout. Het zal de combinatie met het mooie weer wel zijn, maar dit zachte stukje tomaat brengt ons zo even naar Spanje.

Witlof met ham & kaas

Van Spanje gewoon weer terug naar oer-Hollandse kost voor de eerste gang. Er staat witlof met ham en kaas op het menu. Als mijn moeder dit vroeger maakte, stond ik daar meestal niet zo om te springen. Nog steeds niet eigenlijk, maar voor de variant van l’Auberge zou ik mij zo eens kunnen bedenken. Deze is rijkelijk overgoten met een bechamelsaus en wordt geserveerd met eigen ham en een ruime hoeveelheid geraspte kaas. In dit gerecht proeven we veel smaaksensaties door elkaar, het gerecht is romig en een combinatie van zoet en zout. Gezond was ie zeker niet, maar lekker absoluut.

Aan tafel

Het volgende gerecht dat geserveerd wordt, is de zalm met zuurkool en witte wijnsaus. Hiervoor verschijnt Leo Smeijers, de gastheer van Lunchrestaurant l’Auberge, met een complete zalm aan tafel. Deze verse zalm komt uit Noorwegen, wordt in huis gerookt en voor dit gerecht aan tafel uitgesneden. Het hele gerecht wordt ook aan tafel bereid. Zowel van de tafelbereiding als van het uiteindelijke gerecht zijn we beiden even stil. De zuurkoolsalade is in room bereid, maar toch knapperig. De drie elementen van dit gerecht vormen een overheerlijke combi, waarbij romig toch wel de beste manier is om ’het totaalplaatje te omschrijven. Bij de zalm drinken we de lichte, fruitige Cuvée XII van de buren: wijngaard de Apostelhoeve.

Wanneer we het grote succes van dit gerecht terugkoppelen aan onze gastheer, doet hij iets dat éigenlijk niet mag: hij stopt ons het geheime recept van dit gerecht – dat hij zelf gecreëerd heeft – toe. Zo kunnen we het thuis zelf ook nog een keertje proeven.

Raymonds eigenwijze kabeljauw

Voor ons hoofdgerecht krijgen we een gerecht met vis, en een gerecht met vlees geserveerd. Mijn tafelgenoot krijgt de hertenzwezerik met knolselderij en paddenstoelen. De zwezerik is appetijtelijk en heeft een goede bite. Ikzelf geniet van de gebakken kabeljauw op Raymonds eigenwijze wijze, geserveerd met selderij, olijfolie en seizoensgroentjes. Het stukje vis is zacht van smaak en overgoten met een smaakvolle saus. Tussen ons in nog een ruime portie aardappelgratin om te delen.

Peren en koffie

Alsof we nog niet genoeg verwend zijn, volgen er na het hoofdgerecht nog twee desserts, die we romantisch delen. De café glacé is een échte l’Auberge klassieker, weet onze gastheer ons te vertellen. Dat snappen we ook wel: vanille-ijs, koffie, Kahlúa en een beetje chocolade om het af te maken: wij genieten! Het tweede dessert verdient evenveel lof: peren met onder andere honing (van de bijen op het landgoed) en een crumble. Het is een spektakel van structuren en smaken. De honing is lekker zacht en subtiel.

Terugwandelen

Op de heenweg waren we al blij met onze keuze om deze route te voet af te leggen; op de terugweg zijn we dat helemaal. De weg terug naar de stad is precies lang genoeg om het overheerlijke vier gangen menu te laten zakken en na te genieten van een fijne middag, waarbij alles klopte: het uitzicht, de entourage, de gastvrijheid, het gezelschap, wijn en spijs én het weer. Hier kom ik van deze zomer zeker nog een keertje terug!

Tijdens een lunch bij l’Auberge kun je kiezen voor het drie gangen Bib Gourmand lunch menu of de gerechten van de a la carte kaart. Deze variëren van €14 (voorgerecht) tot €27,50 (hoofdgerecht) en €8,50 tot €12,50 voor desserts. Op zondag voert l’Auberge een speciaal Zondagsmenu. 

Château Neercanne & l’Aubere – Cannerweg 800, Maastricht