Cafe-Lure-Maastricht-10

Het Gezicht: De wijn- en koffiekeuze van barista Renee

Bezoek je Stadscafé Lure en wil je alles weten over de wijn en koffie die daar geschonken wordt? Dan moet je bij de 28-jarige Renee Schouten zijn. Ze werkt gezien haar jonge leeftijd al heel lang in de horeca – veertien jaar om precies te zijn, waarvan de laatste twee jaar bij dit Stadscafé. En met heel veel plezier. Ze is hier assistent bedrijfsleider en dus met regelmaat hier te vinden.

De afgelopen jaren heeft ze de kans gekregen zich te specialiseren in wijn en koffie. Dit heeft ertoe geleid dat ze de wijnkaart van het Stadscafé volledig heeft samengesteld. Die kaart wordt trouwens ook gebruikt in Stadsherberg de Poshoorn, dat toebehoort aan dezelfde eigenaar en dat kortgeleden volledig werd gerenoveerd. En daar is ze best wel een beetje trots op.

Variatie in de wijnen is wat Renee betreft het sterke van deze kaart. Daarnaast heeft ze ervoor gezorgd dat ook heel wat wijnen per glas verkrijgbaar zijn. Ze vindt het leuk om bezig te zijn met de afstemming tussen wijn en spijs, en als het even kan helpt ze ook de rest van het personeel om de gasten het juiste advies te geven.

Binnen de verantwoordelijkheden van Renee ligt ook het bedenken van de wijnacties die het Stadscafé voert. Deze maand hebben ze bijvoorbeeld een actie met een heerlijke Pinot Grigio. ,,Aan de hand van het seizoen proberen we, naast onze reguliere wijnen, steeds een mooie wijn te presenteren die goed past bij het weer.”

Welke wijn ze zelf het liefst opentrekt, is afhankelijk van datzelfde weer, maar ook van het seizoen. ,,Zo vind ik een glaasje Extreme Gris Rosé heerlijk met warm weer. Maar in de winter kan ik een glas Nero D’avola van het Siciliaanse wijnhuis Rallo erg waarderen.”

Waar we haar voor wakker kunnen maken? ,,Asperges met een glas riesling! Deze groente zou er het hele jaar door moeten zijn!”

Vanwege haar kennis op het gebied van de bereiding van alle mogelijke soorten koffie, mag Renee zich, behalve wijndeskundige, tegenwoordig ook barista noemen. Binnenkort zal ze zich nog meer gaan specialiseren in dit vak. Zodat ze zichzelf nóg meer kan onderscheiden en ze ook de rest van het personeel de kneepjes van het vak kan bijbrengen. Daarnaast verdiept ze zich in de verschillende trends op het gebied van koffiebereiding. Een goed voorbeeld hiervan is  cappuccino met sojamelk, erg gewild bij gasten met een voorkeur voor vega.

Alhoewel het hart van Renee volledig bij de horeca ligt, komt ze zelf niet uit een horecafamilie. Wel heeft ze een schoonfamilie die actief is binnen deze branche. Zo werkt bijvoorbeeld haar schoonzus ook bij het Stadscafe en vormt ze samen met haar en de bedrijfsleider het vaste fulltime team. Samen met hen verdeelt ze de dag- en avond diensten. Afgezien van het vaste team wordt bij Lure gewerkt met een flexteam; een leuk flexteam, aldus Renee. De gasten die het Stadscafe bezoeken worden daardoor met positieve energie bediend.

Renee vertelt met enorm veel passie over haar vak. Veertien jaar geleden begonnen in de afwas, werkte ze zich in de loop der jaren op tot enthousiast lid van de bediening en nu is ze dus met heel veel plezier assistent bedrijfsleider. ,,Ik vind het leuk om iedereen te enthousiasmeren en inspireren over het horecavak. Als iedereen een leuke dag heeft gehad, dan heb ik met plezier mijn werk gedaan.”