Het Gezicht: Het verhaal van Steakhouse Carnal

Steakhouse Carnal begon bijna vijf jaar gelegen met ‘maar’ twaalf medewerkers, inmiddels zijn dat er dertig en zit het steakhouse in Wyck elke avond vol. Niet gek natuurlijk, want Carnal is niet zomaar een steakhouse. Demy sprak Sandro Piazza (26 jaar) en Radu Iuhas (28 jaar), eigenaren van Steakhouse Carnal over hun samenwerking, het concept van Carnal en de toekomst.

Begin van Steakhouse Carnal

Sandro Piazza opende op 11 september 2013 de deuren van Steakhouse Carnal. De ambitie om een eigen horecagelegenheid te beginnen had hij altijd al, maar toen de kans zich voordeed om in Wyck een nieuwe zaak te openen moest hij hier toch even over nadenken. Als student betekende het openen van zijn eigen zaak op dat moment dat hij er veel voor moest opgeven. Toch ging Sandro de uitdaging aan, stopte met zijn opleiding en bracht de eerste maanden zelf achter het fornuis door. Het duurde daarna niet lang voordat Steakhouse Carnal bekend en geliefd werd in Maastricht en omstreken.

Delen

Op zijn weg naar succes merkte Sandro dat naarmate hij meer energie in Carnal investeerde, er minder mensen waren om dat mee te delen. Zijn beste vriend, Radu Iuhas, stond al sinds de opening in de zaak en was er wel. Toen Radu overwoog om zijn eigen avontuur aan de andere kant van de wereld aan te gaan, bood Sandro hem de mogelijkheid aan om het succes van Carnal te delen.

,,Alles wat je doet is niets waard als je het niet kunt delen met anderen. En dan spreek ik niet alleen over de positieve maar ook over de minder leuke dingen. Ik gunde Radu zijn ervaring en weg naar succes maar wilde niet dat hij er aan het einde van de dag – net als ik – alleen voor zou staan’’. Sindsdien staan Sandro en Radu samen in de zaak, ,,achteraf gezien had ik ook geen betere keuze kunnen maken!’’ voegt Radu daaraantoe.

Concept

,,Steakhouse Carnal vloeit voort uit een bepaalde passie’’, vertelt Sandro. ,,Natuurlijk willen we ons brood kunnen verdienen maar dat is niet alles. We willen investeren in onze gasten, ons personeel én ons concept dat draait om transparantie en eerlijkheid. Onze keuken is open, iedereen mag alles weten, dat is de essentie van Carnal!”

Achter de schermen is Carnal één grote familie waarbij de kracht ligt in het delen met anderen, groeien met anderen en elkaars kracht vinden. Het team was altijd een belangrijk onderdeel van het concept van Carnal. ,,Carnal groeit van binnenuit. Wij stellen onze medewerkers voorop en dat werkt in ieders voordeel.’’ Er wordt heel veel rekening gehouden met de medewerkers, hun mogelijkheden en hun privélevens en dat is best bijzonder in een tijd waarin er zo’n groot tekort is aan horecapersoneel, zo concludeer ik.

De passie om te doen wat Carnal doet was vijf jaar geleden groter dan de wens voor een bepaalde keuken. ,,Het maakte me op dat moment eigenlijk niet zo veel uit wat er op het menu zou komen te staan. Ik had Italiaans of Frans kunnen gaan koken maar voordat ik Carnal begon zat er al een steakhouse op deze plek. Deze liep goed en het zou dus stom zijn geweest als ik een andere weg was ingeslagen. Tevens wilde ik Wyck geen steakhouse afnemen.’’

Steakhouse Carnal 2.0

De twee eigenaren van Steakhouse Carnal willen het maximale uit hun restaurant halen en zijn dan ook continu op zoek naar mogelijkheden om te innoveren en groeien. Dit jaar nog zal Carnal, in het kader van groei, een radicale verbouwing ondergaan.

,,Het restaurant krijgt een andere uitstraling maar wij blijven doen wat we doen. Onze kracht heeft altijd gelegen in de filosofie die we vanaf dag een gehanteerd hebben. Ik was toen maar van één ding zeker, namelijk dat ik weet wat een gast nodig heeft. Qua eten, bediening en ervaring. Het voldoen aan alle microverwachtingen van de klant was en blijft onze main focus.’’

Wanneer en wat er precies gaat gebeuren blijft nog even een verrassing, wel mag Smakelijk Maastricht alvast een klein tipje van de sluier oplichten: na de verbouwing zal een tweede ingang Carnal take-away mogelijk maken. Op deze manier wil het team ook de mensen die geen plekje binnen kunnen krijgen voorzien van een heerlijk stukje vlees met de nodige side-dishes.

Bijzonder aan het gesprek met Sandro en Radu is dat het belang van hun medewerkers als een rode draad door het concept van Carnal heen loopt. Openingstijden worden niet per se aangepast aan de vraag van de markt maar eerder aan de mogelijkheden van het team. Een mooie gedachte die mij in ieder geval laat geloven dat werken bij Carnal net zo leuk is als er een avondje uit eten.

Lees meer over dit restaurant