kaféthea-01

KAFETHÉA: een verborgen groen plekje in hartje Maastricht

KAFETHÉA heeft sinds november vorig jaar haar deuren geopend in de Mariastraat, een van de smalle authentieke straatjes in het centrum van Maastricht. Deze nieuwe Coffee & Thea bar met Vegan Bakery (of zoals eigenaresse Merel Godelieve Huysse het verwoordt: ‘een jonge, hippe en duurzame woonkamer waar iedereen mag binnenlopen’), is een verborgen groene aanwinst voor de stad.

kaféthea-01

Van rechtenstudent naar horeca-eigenaar

De uitdrukking ‘van je hobby je werk maken’ past perfect bij de uit Limburg afkomstige Merel Godelieve en de in Griekenland opgegroeide Dario Mezini. Al tijdens hun studie Handels- en Ondernemingsrecht in Maastricht vroegen de twee zich af of een leven als advocaat nu wel de ultieme carrièredroom was. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat ze het liefst elke dag koffiebarretjes, thearooms en nieuwe hotspots zouden willen bezoeken. Waarom dan niet je eigen hotspot starten? ,, Zo is KAFETHÉA – koffie en thee in het Grieks – geboren’’, vertelt Merel.

Vegan gebakjes, cupcakes en pancakes

Duurzame koffie en thee, veganistische gerechtjes, het vermijden van leer in het interieur, de meest milieuvriendelijke leveranciers en het helpen van vluchtelingen om te integreren in de maatschappij; KAFETHÉA gaat verder dan alleen een vegan bar, het is een écht groen plekje in Maastricht. ,,Naast het serveren van vegan gerechtjes en drankjes – buiten de melk en de yoghurt is alles tot in de puntjes veganistisch bij KAFETÉA vinden we het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het helpen van andere mensen hoort daar ook zeker bij’’, vertelt Merel.

kaféthea-03

Het jonge stel heeft al een grote vaste klantenkring opgebouwd, waar niet alleen maar echte ‘veggies’ tussen zitten. Het groene concept dat ‘anders, dan anders’ is, spreekt toch veel verschillende mensen aan. ,,Velen komen terug voor onze vegan gebakjes, cupcakes en kleine pancakes. Maar daarnaast komt iedereen vooral terug voor de gezelligheid en het huiskamergevoel’’, vertelt Merel. Dat laatste klopt zeker, als je binnenloopt krijg je niet het gevoel dat je een horecazaakje binnenloopt, het is eerder alsof je even op bezoek gaat bij vrienden. Het ‘iedereen is welkom’ is daarom zeker niet gelogen.

Self made interieur met een verhaal

Naast het achterliggende concept van KAFETHÉA, vertelt elk stukje interieur in deze bar een verhaal. ,,Aangezien we pas waren afgestudeerd, hadden we helaas geen groot budget, waardoor alles in de zaak bij elkaar verzameld en zelfgemaakt is’’, vertelt Merel. De industriële lampen komen uit Tsjechië, de cosy bank komt van de kringloop, oude gaarklossen zijn gecustomized naar eettafeltjes, als muurdecoratie hangt er een zelfgemaakte wereldkaart van koffiebonen en zelfs de TL-lampen zijn bedekt met een eigen houtcreatie.

Maar de echte eye catcher is toch de ‘boekenwurmbar’ die meteen je aandacht trekt als je de zaak binnenloopt. ,,We wilden een bar creëren die multifunctioneel is en opvalt. Hiervoor hebben we honderden boeken verzameld, waarbij we een deel hebben vastgemaakt en een deel voor te lezen hebben gehouden’’, vertelt Merel.

Kaféthea-04

Behalve voor het proeven van vegan gerechtjes en het ontmoeten van andere mensen, kun je bij KAFETHÉA dus ook op de bank ploffen met een goed boek. Dit alles maakt deze verborgen woonkamer tot het groenste én fijnste plekje in hartje Maastricht.