Le Bon Vivant doet zijn naam eer aan!

Het is een regenachtige donderdagavond als we ons door de winkelstraten van Maastricht richting de Capucijnenstraat begeven. Ondanks het slechte weer is het toch een drukte vanjewelste in de stad. Uiteraard, want de feestdagen staan weer voor de deur. Dat wilt zeggen: Cadeaus inkopen en lekker eten. En op dat laatste verheugen we ons vanavond.

Le Bon Vivant is de Franse vertaling voor ‘de levensgenieter’. En als wij Limburgers iets zijn, dan zijn we wel levensgenieters. Een perfecte match dus. We slaan bij het Vrijthof rechtsaf en na enkele tientallen meters staan we voor de deuren van Le Bon Vivant. We moeten eerst een aantal trappen af, gezien het restaurant in een prachtige gewelvenkelder ligt. Dit geeft meteen een unieke, warme sfeer, die perfect past bij deze donkere dagen.

We worden vriendelijk ontvangen en onze natte jassen worden aangenomen, waardoor we de regendruppels al meteen vergeten. We krijgen een plekje aan de mooie grote houten ‘familietafel’. Prachtig, zo eentje willen wij thuis ook wel.

We werpen een blik op de uitgebreide aperitieven- en cocktail kaart, maar besluiten om ons te laten verrassen. Ikzelf krijg, op verzoek, een alcoholvrije cocktail met Ginger beer met vlierbloesemsiroop. Verrassend lekker, met een pittig toefje bij de afdronk. Mijn gezelschap krijgt een Gin & Jonnie, vernoemd naar sterrenchef Jonnie Boer. Zeker ook niets mis mee!

De diverse amuses die erbij worden geserveerd, waaronder een bouillon op basis van gerookte paling en een crème brulée au foie gras passen er prima bij.

Le Bon Vivant staat bekend om zijn ‘menu du chef’. Een menu variërend tussen de drie en zeven gangen, dat elk kwartaal wisselt. Chef-kok en eigenaar Bjorn Dijkstra kijkt elk seizoen weer welke kwalitatieve producten hij in zijn menu kan verwerken. We kiezen voor een vijfgangenmenu.

We beginnen met een lekker stukje tonijn met wasabi, kikkoman en wakame. Meteen een streling voor de tong. Het gerecht is prachtig opgemaakt, net als een schilderij. De chef komt meteen goed binnen met dit gerecht. De aanbevolen witte wijn uit de Languedoc, genaamd Freestyle, past er met zijn klein bittertje zeer goed bij. Le Bon Vivant hecht veel waarde aan een goede combinatie tussen wijn en spijs. De zaak profileert zich dan ook graag als een luxe wijnspijsrestaurant. Dat is met dit eerste gerecht zeker al gelukt.

De frisse chardonnay die we intussen krijgen ingeschonken vinden we een zeer goed idee bij de coquilles die we geserveerd krijgen als volgend gerecht. De zeevruchten gaan vergezeld van diverse bereidingen van pompoen. Wederom een streling voor de tong, maar zeker ook een lust voor het oog.

De gerechten volgen elkaar in een ideaal tempo op. Niet te snel, maar ook niet te traag. Ook leuk om te ervaren is, dat de chef-kok geregeld de gerechten mee uitserveert en aan tafel uitleg geeft. Dat geeft toch altijd net een extra touch en draagt bij aan het gastvrijheidsgevoel.

Als derde gerecht laat de chef ons iets proeven van zijn vegetarisch menu. Want hiermee onderscheidt Le Bon Vivant zich ook. Ze bieden hier namelijk ook een drie tot zeven gangen vegetarisch menu aan. En dan niet een salade, waarvan de kipreepjes zijn weggelaten, maar echt speciaal gecreëerde vegetarische gerechten. Wij mogen de velouté van bloemkool proberen. Opgemaakt met een schuimpje van parmezaan en een crostini. Wat een smaaksensatie. Je zou er in één klap vegetariër van worden. De combinatie met de Chardonnay Prejuges is wederom geslaagd.

Hoewel we al veel lekkers voorgeschoteld hebben gekregen, moet het hoofdgerecht nog komen. We krijgen een perfect gebakken stukje hert. Geserveerd met pompoen, pastinaak en een voortreffelijke wildsaus. Ook het erbij geserveerde potje met hertenstoof weet ons te bekoren. We zijn onmiddellijk benieuwd hoe het hert zo lekker is gebakken. Navraag leert ons dat de chef in de keuken een Big Green Egg ter beschikking heeft. Dit voegt er net dat tikkeltje smaaksensatie aan toe. Dat de erbij gekozen rode wijn uit de Dourostreek, Luyt, er wederom perfect bij past, mag nauwelijks verrassen. De wijn is overigens gemaakt door een Nederlander. Le Bon Vivant importeert hem zelf.

Tot slot krijgen we een millefeuille geserveerd met zoethout, peer en kaneel. De half zoete witte wijn uit de Languedoc sluit het wijnspijsarrangement subliem af.

Na al deze voortreffelijke gerechten besluiten we de koffie en de thee even aan ons voorbij te laten gaan. Maar wat we zeker kunnen concluderen is dat de chef-kok Bjorn Dijkstra de naam van zijn zaak alle eer aan doet! Als een levensgenieter hier niet kan genieten, waar dan nog wel? De smaken zijn nagenoeg continu perfect en de gerechten worden ook nog eens als TEFAF-achtige schilderijen gepresenteerd.

Met een meer dan voldaan gevoel gaan we naar huis. Bij buitenkomst blijkt het ook nog eens gestopt te zijn met regenen. Wat hebben we vanavond genoten, ‘Le Bon Vivant’!

Voor de feestdagen is er een speciaal menu, dat op de website is te vinden. En vanaf 11 januari komt er een nieuwe ‘menu du chef’. Wij kijken er vol verwachting er naar uit!

Lees meer over dit restaurant