Magisch Maastricht: Reibekuchen, wafels en oliebollen

De inmiddels wereldbekende kerstmarkt in Maastricht is alweer een tijdje geopend op het Vrijthof. Ook de Kerstman heeft ondertussen zijn intrede gedaan in het magische kerstdorp tijdens de Nationale Intocht op 7 december. Bij ons thuis is het een traditie geworden dat we jaarlijks samen een smakelijk rondje lopen over Magisch Maastricht. En dat was dit jaar niet anders!

Opwarmen bij de schaatsbaan

Vroeger kon ik schaatsen, maar nu ben ik al een brokkenpiloot zonder ijzers aan mijn voeten. Desalniettemin, moet elk jaar toch even een kijkje worden genomen bij de schaatsbaan (niet erop, maar uiteraard ernaast). In het gezellige wintercafé bestellen we de enige echte Magische Chocomel – warme chocolademelk met slagroom en Schrobbelèr – en natuurlijk Glühwein. Met de sfeervolle kerstmuziek op de achtergrond en de alcoholische versnapering op de smaakpapillen, kunnen we bij onze eerste smakelijke stop al flink opwarmen.

Op z’n Duits

Een kerstmarkt zonder een beetje ‘Deutsche Gemütlichkeit’ bestaat niet. We waren eerst van plan om oer-Hollands de poffertjeskraam binnen te lopen die jaarlijks steevast aanwezig is, maar worden uiteindelijk toch aangetrokken door de geur van Reibekuchen en Bratwurst. Bij de almhütte – houten hutjes – bestellen we daarom een portie van de lekkere kerstmarktsnacks en een broodje om te delen op het vuistje. Als we vervolgens langs het hutje met Flammküchen lopen, moeten we deze natuurlijk ook even proeven en daarmee is de Duitse tour compleet.

Zoeter dan zoet

Voor het toetje kun je op de kerstmarkt terecht bij de vele zoete kraampjes, met lekkernijen als appels in chocoladeglazuur en wafels. Ook de Spaanse churros zijn in trek en er is zelfs een kraampje met aparte nougatblokjes en verschillende soorten fudges. Kortom, na drie rondjes hebben we nog steeds geen keuze kunnen maken. Origineel als we zijn, kiezen we uiteindelijk toch voor de Luikse wafel. Dit blijkt een goed keuze, want het is heerlijk warm en lekker knapperig. We zijn nu helemaal klaar voor de allerlaatste stop.

Iets voor onderweg

Nadat we alle kerstkraampjes hebben bewonderd en langs het huis van de Kerstman zijn gelopen, stoppen we standaard bij de oliebollenkraam om een goedgevulde zak mee te nemen voor thuis. En als we door de Grote Staat lopen met onze naturel- en rozijnen-oliebollen, kunnen we het niet laten om alvast eentje eruit te pikken als extra toetje voor onderweg. Zo eindigt de smakelijke tour over Magisch Maastricht. Waar we niet alleen gezellig hebben gegeten en gedronken, maar ook perfect zijn opgewarmd voor Kerst. Op naar het nieuwe jaar!