Mes Amis Maastricht

Wijnrestaurant Mes Amis houdt vegetarische vrijdag

In Parijs bestaan ze al langer: restaurants waar op een betrekkelijk goed dan wel op topniveau vegetarisch wordt gekookt. Grote kartrekker in dit verband is celebritychef Alain Passard, die in zijn met drie Michelinsterren bekroonde restaurant l’Arpège voor een fikse prijs een menu op tafel zet dat is samengesteld uit louter groenten en kruiden uit zijn eigen tuin.

Binnen de Maastrichtse gastronomie heeft vegetarisch koken nog niet echt een hoge vlucht genomen, al komen vegetariërs en vlees- en visverlaters doorgaans prima aan hun trekken. Toch hoor je vaak dat het een goed idee zou zijn als ook in de betere keukens in de Limburgse hoofdstad het aanbod aan vegetarische topgerechten wat groter zou zijn.

Wijnrestaurant Mes Amis heeft de handschoen opgepakt. Het restaurant in de Tongersestraat houdt op 9 juni een vegetarische vrijdag. Voor 75 euro per persoon wordt op die dag een geheel vegetarisch 4-gangen menu geserveerd. Eigenaresse en vinologe Annaline Doelen zorgt voor een speciaal bijpassend wijnarrangement, dat bij de prijs is inbegrepen.

,,Mes Amis is er voor iedere gast die graag gastronomisch verwend wil worden door middel van persoonlijke service, regionale producten en een goed glas bijpassende (Limburgse) wijn”, zegt bedrijfsleider Patriek Doelen, de zoon van Annaline. ,,Dat geldt ook voor mensen die uit principe geen vlees en vis eten. Tevens merken wij steeds vaker dat een groeiend aantal gasten lekker vegetarisch wensen te eten.”

Ere wie ere toekomt. ,,Het idee voor de vega avond kwam van onze sommelier Maurice Warnier”, vertelt Patriek. ,,Maurice heeft een vegetarische vriendin én een vegetarische zus en krijgt van huis uit al veel mee van de ‘vega’ dan wel ‘bewuste’ maatschappij. Aangezien supermarkten en de horeca de trends en gewoontes in de voedselindustrie bepalen, vinden wij dat wij daar ook een rol in mogen spelen, ook al is die rol maar heel klein. Met een avond als deze kunnen wij een heleboel mensen aan het denken zetten.”

Aangezien thema’s als ‘duurzaamheid’, ‘biologisch’ en ‘verantwoord’ zeer actueel zijn, was het voor Mes Amis een inkoppertje om het initiatief van Maurice te ondersteunen, aldus Patriek. ,,Ook binnen ons gastenbestand krijgen we steeds vaker de vraag naar vega gerechten. Wij gaan daar graag in mee, omdat we sterk van mening zijn dat een mooi vega gerecht niet onder doet voor een gerecht op basis van vlees of vis. Ook onze chef Jeffrey Meessen beschouwt vega gerechten als een nieuwe uitdaging om een aanbod te creëren waarin vooral groente een hoofdrol speelt.”

Maar eerlijk is eerlijk, zegt Patriek. ,,Afgezien van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is dit evenement voor ons ook een beetje bedoeld als reclame. We willen laten zien at er bij Mes Amis ook op een bepaald niveau vegetarisch gekookt kan worden.”

Restaurant-Mes-Amis-Maastricht-1