Mes Amis: prachtige bereidingen, mooie smaken

Misschien rij je er geregeld langs en is dit zaakje je nog nooit echt opgevallen. Zonde. Want dit kleine restaurant, op steenworp afstand van het Vrijthof, is heel speciaal. Ze maken hier namelijk echt een feest van je bezoek. En dan heb ik het niet alleen over het eten; ook de bediening en de sfeer in het restaurant verdienen een vermelding. Wijnrestaurant Mes Amis doet zijn naam eer aan. Gastvrijheid en het vriendschapsgevoel staan hier centraal. Had ik eerder al de gelegenheid chef-kok Jeffrey Meessen het koksschort van het lijf vragen, nu mocht ik, samen met mijn gast, ook echt proeven van zijn creaties.

Bij binnenkomst worden we direct uiterst vriendelijk ontvangen door gastvrouw Valeriya die onze jassen aanneemt en ons een plekje voor in het restaurant aanwijst. Ze vertelt ons over het concept van Mes Amis, waar elke maand de menukaart wisselt. ,,Allereerst selecteren we samen de (Limburgse) wijnen, waar de keuken vervolgens mee aan de slag gaat. Zij selecteren bijpassende seizoensproducten en bedenken verrassende gerechten.”

Na bevestiging van onze zijde dat we geen allergieën hebben, stelt Valeriya ons voor te starten met een glaasje bubbels. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. We nemen allebei wat anders. Mijn gast krijgt een glaasje ‘Pareltjes van Annaline’, die Mes Amis maakt in samenwerking met Wijngaard St. Martinus in Vijlen. Valeriya legt uit dat Annaline, de eigenaresse van Mes Amis en tevens vinoloog, deze wijn vernoemd heeft naar het personeel: ‘haar pareltjes’. Ikzelf kies voor een fris glaasje bubbels van Landgoed Overst Voerendaal. Samen met een amuse van twee hartige bonbons van ras el hanout en rode biet met wasabi op een lijnzaadcracker, maken we een heerlijke start.

Onze wijnglazen worden vervolgens gevuld met een witte wijn van Domein De Wijngaardsberg. Deze Pinot Blanc heeft vriendelijke zuren en een vleugje citrus, een frisse combi met het voorgerecht met zalm dat we gepresenteerd krijgen. Het valt ons direct op hoeveel verschillende kleine bereidingen op ons bord liggen. Valeriya weet foutloos uit te leggen welke ingrediënten we voor ons hebben en wenst ons smakelijk eten. ,,Het lijkt wel een mooi versierde vijver met prachtige bloemen”, zegt mijn gast, en ik kan niet anders dan haar gelijk geven. De stukjes zalm worden bijgestaan door komkommer, die op verschillende manieren is bereid, wat inderdaad oogt als een bloemenpracht. In het midden van het bord zien we een gazpacho van komkommer en tomaat, die de vijver voorstelt. De couscous en toefjes merengue maken deze starter af.

Voor de volgende gang worden de iets grotere wijnglazen gevuld met een witte wijn die een rosé gloed heeft. Een bijzonder exemplaar. We drinken de Blanc de Noir van Château Bon Baron uit België. Mijn gast en ik zijn beiden verrast door de heerlijk stevige smaak die deze wijn heeft. We drinken hem bij een stukje wild zwijn, waar hij perfect bij past. Ook dit keer zijn onze borden versierd met veel verschillende bereidingen. De mousse, de kroket, de jus, de stukjes pompoen en het wild zwijn zijn stuk voor stuk heerlijk van smaak. Hier weten ze waar ze mee bezig zijn.

We bezoeken Mes Amis op een donderdagavond. Er zijn verschillende tafeltjes gevuld. De tijd tussen de gerechten is fijn. We hebben even de tijd om Valeriya te vragen wat Mes Amis voor haar zo bijzonder maakt. ,,De persoonlijke aanpak, het kleinschalige, de vriendelijke gasten, het team en natuurlijk de wijnen en manier van koken maken voor mij Mes Amis de plek waar ik me thuis voel. Ik werk hier heel graag!”, vertelt ze enthousiast. In de tussentijd schenkt ze de rode wijn in. We drinken de Dornfelder van Landgoed Overst Voerendaal. Deze donkerrode wijn met de smaak van kersen en een klein pepertje, past mooi bij het hoofdgerecht, dat alweer een kunstwerk is. De ree wordt bijgestaan door een jus van veenbes, rode bieten, mousse van knolselderij, spruiten, wortel en een kroket van aardappel en uien. Het bord is afgemaakt met een streep paarse bloemkoolkruim. Ook dit keer zijn wij weer verrast door de verschillende, mooie smaken.

Onze tafel wordt klaargemaakt voor het dessert, begeleid door een bijpassende dessertwijn. Mijn gast kiest voor zoet, ik ga voor kaas. De dessertwijn wordt ingeschonken. Mijn gast krijgt een Pinot Gris van het Wijngoed Thorn, met smaken van honing, perzik, banaan en ananas. Ik krijg een Ruby Port van Dow’s uit Portugal. Een eindje uit de buurt, maar dat is dan ook de enige wijn van ver die ik deze avond heb kunnen ontdekken. Dat vind ik mooi. Mijn gast krijgt een dessert waarbij de appel de hoofdrol speelt: panna cotta van appel, spekjes met appel, hangop, boerenjongens en stroopwafels. Wederom een feest voor het oog én de mond. Mijn bord ligt vol met heerlijke kazen: brie, jonge kaas, Antwerps pikant, boerenoud en blauwader. Om de smaak wat te breken, is de vijg op verschillende manieren bereid.

We sluiten dit bezoek af met een kopje koffie en cappuccino. Ook nu blijven de kauwspieren niet gespaard. We worden nog verwend met een Mes Amis-bonbon en originele Mestreechter steerkes. We lopen samen nog even de gerechten door en komen maar tot één conclusie: dit is een bijzonder restaurant. De gastvrouw, de wijnen, de gerechten en niet te vergeten de sfeer. Ga dit ervaren! Wij komen in ieder geval nog een keer terug.

PS vanaf dit weekend weer een nieuwe menukaart, genieten!

Restaurant-Mes-Amis-Maastricht-8