NIEUW Brandsøn, Scandinavische allure aan de Maas

Nog even en Maastricht is een nieuw internationaal horecaconcept rijker. Aan Het Bat, op letterlijk een steenworp afstand van de iconische Sint Servaasbrug, opent 1 maart Brandsøn, een ‘drinking bar’ en ‘dining room’, waar je gezellig kunt genieten van een goed glas wijn of een cocktail, maar waar je ook terechtkunt als je uitgebreid en in een luxueuze en intieme omgeving wilt lunchen of dineren. Met een prachtig uitzicht op de Maas en het levendige stadsdeel Wyck pal aan de overkant als extra ingrediënt.

Drijvende kracht achter Brandsøn is Roel Rutten, de Maastrichtse horecaondernemer die op de Markt vele jaren het succesvolle Eetcafé Jour de Fête (onder meer bekend van het mooie terras en de vriendelijke bediening) uitbaatte. Hoewel Rutten Jour de Fête nog vele jaren had kunnen voortzetten, was hij toe aan een nieuwe uitdaging, vertelt hij.

Toen de kans zich voordeed om te beginnen aan Het Bat, in het kolossale leegstaande pand waar in een wat verder verleden woninginrichter Xenox gevestigd was, hoefde hij niet lang na te denken: hier lag de mogelijkheid voor het grijpen om de mooie dingen die hij was tegengekomen tijdens inspiratiereizen naar diverse wereldsteden in Maastricht te introduceren.

Brandsøn is een voor Limburgse begrippen nieuw concept met ‘Scandinavische’ allure, dat kwaliteit uitstraalt en tegelijkertijd romantisch, sexy  en avontuurlijk is, aldus Rutten. ,,Het is een mythische plek, waar het zelfs de meest verwende gast aan niets ontbreekt. De geschiedenis stoomt als het ware letterlijk aan je voorbij, in de vorm van de Maas. De vertrekken liggen bovenop een Romeinse muur, waardoor je als vanzelf onderdeel wordt van de geschiedenis.”

Blikvanger in Maastrichts nieuwste horecagelegenheid wordt een aantrekkelijke ronde bar. Deze is zo ontworpen is dat je vanzelf – bewust of onbewust – contact maakt met de andere gasten. De ‘drinking bar’ – Roel Rutten zag het concept voor het eerst in Montreal, tijdens een van zijn vele oriëntatiereizen – vormt in letterlijk opzicht een verbinding met een stijlvol ingerichte ruimte waar je heerlijk, ongedwongen kunt verpozen met een goed glas wijn of een cocktail in combinatie met fingerfood van een speciaal samengestelde kaart. ,,Bij Brandsøn is het leven aangenaam”, legt Rutten uit. ,,Je kunt er simpelweg zijn wie je wilt zijn. In een ongedwongen, luxe sfeer. In het gezelschap van gelijkgestemden. In Montreal nam ik plaats aan precies zo’n zelfde bar en voor ik het wist had ik oogcontact met de andere gasten. Het zorgde voor een heel speciale , bijna flirterige sfeer.”

De nieuwe horecagelegenheid krijgt in totaal honderdtien plaatsen. Zeventig daarvan vormen – zorgvuldig afgescheiden van de ‘drinking bar’ – een ‘dining room’ met open keuken en een kaart met overwegend klassieke Franse gerechten, die zorgvuldig met de beste ingrediënten worden bereid, aldus Rutte. ,,We streven niet onmiddellijk naar een Michelinster, maar we gaan wel voor stijl en klasse.”

Er kan desgewenst gereserveerd  worden voor de chef’s table, zodat de verrichtingen van de keukenbrigade ‘live’ kunnen worden gevolgd. Daarnaast is het voor groepen mogelijk te dineren in een even sfeervolle doch afgescheiden ruimte. Deze ruimte is ook geschikt voor presentatie en diners met een zakelijk karakter. De keukenbrigade is overigens samengesteld uit koks die ik het recente verleden gewerkt hebben in gerenommeerde zaken in zowel Nederlands en Belgisch Limburg, aldus Roel Rutten. De witte brigade is de afgelopen dagen begonnen met proefkoken (zie foto’s).

Opvallend onderdeel van het concept is de Mosasaurus hoffmanni, de reuzenhagedis die tientallen miljoenen jaren geleden rondzwom in de gebieden die nu Zuid-Limburg vormen. Het tot de verbeelding sprekende dier maakt bij Brandsøn nadrukkelijk deel uit van de huisstijl.  ,,De Mosasaurus vormt onderdeel van deze stad. Bij Brandsøn is zijn permanente aanwezigheid aan alles merkbaar. De Mosasaurus refereert aan de Maas. Met een beetje fantasie kun je zeggen dat hij hier letterlijk voor de deur gezwommen heeft. Wat is er dan mooier dan dit prehistorische dier, dat je eigenlijk nergens in Maastricht terugziet, als je beeldmerk nemen?”

Wie benieuwd is naar het concept zal nog even moeten wachten, want er wordt nog druk gewerkt om alles in gereedheid te brengen. Op 9 februari wordt Brandsøn officieel opgeleverd. Op 1 maart is de officiële opening.