Nieuw Maastrichts witbier: Pottemenneke

En weer is Maastricht een nieuw stadsbier rijker! Nadat eerder al het smakelijke Lansmenneke (blond) met veel succes op de Maastrichtse markt werd geïntroduceerd – enige tijd later gevolgd door het donkere Väöske (genoemd naar de stadspatroon van Maastricht) – is het nu tijd voor een derde variant: een heerlijk fris witbier!

Het nieuwe biertje (5 procent alcohol) wordt gebrouwen in opdracht van de Maestrichter Bierbrouwerij, heeft de naam Pottemenneke meegekregen, een eerbetoon aan de arbeiders bij De Sphinx, de mannen dus die Maastricht in een ver verleden als industriestad op de kaart hebben gezet.

,,Zonder de vele duizenden Maastrichtenaren die zich letterlijk dood werkten in de aardewerkfabrieken van onder meer Petrus Regout (later De Sphinx) en de Société Céramique, was Maastricht niet groot geworden als industriestad. ‘Pottemennekes’ werden ze genoemd, die arbeiders”, aldus Maestrichter Bierbrouwerij.

Met het frisse gerstenat houdt Maastricht de rijke historie van de aardewerkindustrie levend. ,,Een industrie die er voor zorgde dat Maastricht in de negentiende eeuw op de kaart werd gezet”, aldus de brouwerij. ,,Als eerbetoon aan alle ‘pottemennekes’ hebben wij ons nieuwe bier ‘Pottemenneke’ gedoopt. Wij hopen hiermee de gedachtenis aan deze ‘vergeten helden’ van Maastricht levendig te houden.”

Met het nieuwe bier zal binnenkort verkrijgbaar zijn in diverse Maastrichtse cafés. Het etiket van het Pottemenneke is ontworpen door Donkerwit.

Met het nieuwe witbiertje wordt in Maastricht een traditie voortgezet. Het overbekende Wieckse Witte (ooit de trots van Stadsbrouwerij De Ridder in Wyck) draagt nog altijd het stadswapen van Maastricht, maar is al vele jaren in handen van een van ’s werelds bekendste bierbrouwerijen: Heineken.