Maastrichter Maltezer: nieuwe hotspot aan het water
Maastricht heeft een nieuwe culinaire hotspot aan het water. In het iconische gebouw van de voormalige Ridderbrouwerij aan de Oeverwal in het Maastrichtse stadsdeel Wyck opent komende week Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer officieel de deuren. Het gaat om een brouwerij met inpandige brasserie, waarbij volgens de initiatiefnemers de gezelligheid van een café wordt gecombineerd met de kwaliteit van een restaurant.
De brasserie (overigens Frans voor ‘brouwerij’) beschikt over een zonnig terras met 60 stoelen met uitzicht over de Maas. De nadruk ligt op het serveren van lokale bieren, waaronder uiteraard het verse zelfgebouwen bier Maastrichter Maltezer. De eerste belangstellenden kregen gisteren al een voorproefje van wat nu al wordt beschouwd als een van de spectaculairste terrassen van de stad.
In het pand waarin Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer is ondergebracht zat altijd Brouwerij de Ridder, de laatste brouwerij van Maastricht. Dit bedrijf, waar in een ver verleden onder meer de bekende Wieckse Witte werd gebrouwen ,sloot zestien jaar geleden de deuren. Met de opening van de nieuwe stadsbrouwerij wordt dus ook de Maastrichtse biercultuur nieuw leven in geblazen.
Initiatiefnemers zijn Charles van Goch van horecaopleider en uitzender Mise en Place en Tom de Lepper, officieel erkend internationaal biersommelier, waarvan er in Nederland slechts zo’n honderd zijn.
Deze naam verwijst naar de rol van de Maltezer Ridders in de Maastrichtse geschiedenis. De Maltezers boden in hun tijd stad en stedelingen vaak de helpende hand. Dit gedachtegoed wordt door de stadsbrouwerij van harte onderstreept.
Het pand wordt ook gebruikt door de Hoppy Brothers, die er een tijdje terug hun bierwinkel openden, met een assortiment van meer dan 200 bieren. Uiteraard is er ook het Maastrichter Maltezer te koop. Dit bier kan vers per fles worden afgevuld.
Het gebouw zal in de toekomst ook een topopleiding voor jonge horecaondernemers herbergen. Van Goch en De Lepper willen hiermee jonge mensen helpen succesvol te ondernemen.