header-2

NOVO: bijzondere smaken op een bijzondere avond

Soms maak je als restaurantbezoeker iets indrukwekkends mee dat niet zozeer met het eten te maken heeft, maar dat je vermoedelijk wel je hele verdere leven bijblijft. Het licht wordt getemperd en de zachte muziek valt stil. Het is een signaal dat overal in restaurant NOVO wordt opgepakt, zelfs door het Spaanstalige gezelschap een paar tafeltjes verderop, dat net als alle andere gasten vooraf is geïnstrueerd.

Twee minuten stilte. Nederland herdenkt de militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Net als zoveel restaurants in Nederland draagt ook deze eetgelegenheid op uiterst respectvolle wijze haar steentje bij aan de nationale sereniteit.

Het is – in nog geen drie kwartier tijd – de zoveelste bijzondere ervaring bij NOVO aan de Wilhelminasingel. Het restaurant dat in september 2016 de deuren opende met als doel het publiek een geheel nieuwe restaurantbeleving te bieden (vandaar ook de naam NOVO) huist in hetzelfde gebouw als de Euroscoop.

Jeugdherinneringen

Dat de bioscoop slechts een paar meter van het restaurant verwijderd ligt, wordt al meteen na binnenkomst duidelijk. Het ruikt aangenaam naar verse popcorn, een geur waarvan overigens niet uitgesloten is dat die uit de restaurantkeuken komt, want chef-kok Rodny Welters kookt graag met ‘de herinneringen uit zijn jeugd’, vertelt hij. Gerechten met ingrediënten die rechtstreeks uit het snoepjesrek komen en zelfs eetbare poppetjes van LEGO op het bord, niets is hem te gek als het op vernieuwend koken aankomt. Tja, je bent NOVO of je bent het niet!

Het vernieuwde zit hem overigens ook in de overzichtelijke kaart die maandelijks wisselt. Gasten kunnen kiezen uit zeven voorgerechten, zeven hoofdgerechten en vijf desserts en aan de hand daarvan voor € 25,50 een driegangenmenu samenstellen. Daarnaast is er een wekelijks wisselend new dining menu voor € 35,-)

Uienjam

We beginnen met het huisaperitief, een ‘kir’ van crème de cassis en prosecco. De zachte warme broodjes en het kommetje huisgemaakte uienjam, geven de gelegenheid al genietend een blik te werpen op het interieur, dat strak en modern is maar toch een warm gevoel geeft.

uienjam-NOVO

Bij NOVO doen ze alles net een beetje anders. De schat aan uiterst bruikbare culinaire inspiratie die Welters en zijn compagnon en gastheer Jareau van den Heuvel tijdens hun vele verre reizen en verblijven in het buitenland hebben opgedaan, vertaalt zich vanavond onder meer in een ruim geportioneerd voorgerecht bestaande uit onder meer steak tartaar, krab, witlof, lavendelcrème, bloedsinaasappelgel en komkommerkruid. ‘Steak tartaar op mijn manier’, aldus de chef.

steak tartaar_NOVO

Op het bord aan de overkant prijken twee bapao’s, kleine gestoomde broodje’s gevuld met een mengsel gepocheerde zalm, little gem (klein gekropte Romeinse sla) venkel, zeekraal, avocado-olie en sesam.

bapao-NOVO

Memorabele kangoeroe

Wie langere tijd ‘Down Under’ heeft gewerkt, komt nooit meer los van de Australische keuken. En dat is maar goed ook, want het malse stukje kangoeroe dat op tafel verschijnt in het gezelschap van groene asperges, aardappelrösti, bundelzwam, rode biet en een jus van citroentijm is een memorabel gerecht. Het sappige kangoeroevlees doet denken aan gestoofde kalfswang. Toch heeft het mooie stukje buideldier maar een minuut of twee in de pan gelegen, vertelt de chef.

De andere kant van de tafel wordt verrast met een prima stukje gegaarde kabeljauwhaas dat bereid is in cederhout en daarin ook wordt opgediend. Ernaast ligt een kleurige waaier die zorgvuldig is opgebouwd aan de hand van diverse groenten. De beurre blanc verrijkt met vadouvan is heerlijk romig en schittert in combinatie met de vis.

kabeljauwhaas-NOVO

Popperige mannetjes

Op de nagerechten heeft de chef zijn brein gebroken. De parfait van hangop met espuma van mint, een minisorbet van Hugo en limoengel is mooi bedacht en heerlijk zacht van smaak. Het andere dessert (cassispastilles, roomijs met de smaak van Haagsche hopjes, LEGO-poppetjes van rabarber een ganache van witte chocolade), zorgt voor enige hilariteit als de popperige mannetjes binnen een minuut het loodje leggen. Het biedt een mooi tegenwicht aan de ernst die de avond van 4 mei nu eenmaal heeft.

Dessert-lego-NOVO

Mondiale wijnreis

Wie gaat eten bij NOVO, trakteert zichzelf op een paar uurtjes aangename wereldreis. Alleen al in dat opzicht is het restaurant een mooie aanvulling op het al bestaande aanbod.

De wijnen die gedurende de avond worden geschonken (rood, wit en rosé) waren naar ons oordeel allemaal toereikend, maar voor een bijzondere keuken als deze, een keuken die graag speelt met smaken en onverwachte combinaties, kan het allemaal een stukje spannender. De kaart biedt meer dan genoeg aanknopingspunten voor een vernieuwende mondiale verkenningstocht op wijngebied, maar ook daaraan wordt bij NOVO hard gewerkt.

Restaurant-Novo-Maastricht-3