NOVO New Dining: altijd een verrassing

Het is een zonnige woensdagavond als ik samen met mijn gezelschap naar NOVO New Dining wandel. Hier zijn we vanavond te gast om ons wederom in de watten te laten leggen. Om te genieten van een van de pareltjes van de Maastrichtse horeca. Ik heb er zin in, want ik weet wat me te wachten staat (althans: dat denk ik te weten, want bij NOVO weet je het natuurlijk nooit).  

In de vorige restaurantblog over NOVO New Dining op Smakelijk Maastricht kun je lezen hoe Jareau en Rodny, de beide eigenaren, er bijna een jaar geleden in slaagden ons te verrassen. Ze wisten precies in te schatten welk gerecht bij ons zou passen. Deze avond ziet het er iets anders uit. Ook nu laten we ons verrassen, maar dit keer door het wekelijks wisselende vijfgangenmenu (€35) met begeleidende dranken (€??).

Brazilië

Onze avond wordt afgetrapt met een welkomstdrankje, ‘een zomerse cocktail’, zo laten we ons vertellen. Het drankje dat we geserveerd krijgen heeft Braziliaanse roots, er zit namelijk cashasa, een rum soort, in. Tevens zit er limoen en eiwit in. Dat eiwit zorgt ervoor dat de zure smaak wat minder scherp wordt en de cocktail een zachte, zoete afdronk krijgt.

De cocktail wordt geserveerd met de enige starter dat je altijd op de kaart van NOVO kunt terugvinden: brood met een huisgemaakte uiencompote.

Blind proeven

Na de cocktail volgt een eerste glas wijn. Deze zit in een zwart glas waardoor we niet kunnen zien wat erin zit. We mogen ruiken en kijken, nog niet drinken. Het ruiken en kijken helpt ons richting de witte wijn, maar daar houdt het op. Bij dit mysterieus glas wijn krijgen we zalm tom kha. Een gerecht met zalm sashimi, citroengras, appel, venkel en een espuma van aloë vera, afgemaakt met een bouillon van paling. Zowel mijn gezelschap als ik waren een beetje huiverig voor het zout in de bouillon, nergens voor nodig blijkt al snel. We genieten en proberen de wijn te plaatsen.

,,We serveren dit gerecht zo om mensen constant te laten nadenken over smaken. Én omdat het de smaak van het gerecht versterkt”, vertelt de dame aan ons tafeltje. De wijn blijkt gemaakt van gelijke hoeveelheden riesling en pinot grigio.

Bier en soep

Er volgt een glas bier. Franziskaner Weissbier om precies te zijn. Die hadden we niet zien aankomen. Bij het bier komt een simpel ogend maar overheerlijk kopje soep. Een soep op kerriebasis met kurkuma, saffraan en kokosmelk, afgemaakt met aromatische limoen en lente-uitjes. De soep smaakt vol en romig, de kokosmelk is niet te overheersend en het gaat bijzonder goed samen met een glaasje bier.

Het is vanavond overigens gezellig druk bij NOVO New Dining. Ik herinner me ons bezoekje vorig jaar. Toen was het rustig en dat vond ik zonde (voor de mensen die er niet waren dus). ,,Momenteel moeten we helaas soms mensen naar huis sturen. Kwaliteit gaat bij ons voor kwantiteit, dus als we het gevoel hebben dat er te weinig mensen aan het werk zijn, dan verzoeken we bezoekers een andere keer terug te komen”, aldus Jareau.

Nieuwe favoriet

Tot vandaag was de snickersparfait mijn ultieme NOVO-favoriet. Na het gerecht dat nu volgt heb ik mijn top-3 moeten aanpassen…

Allereerst de wijn, een chardonnay uit Californië De Panamera Chardonnay heeft veel zon gehad, is vol, romig en zomers. Deze wijn wordt geserveerd bij de parpadelle in tomatensaus met scampi, rucola en bio-parmezaan. ‘Oh, dat kan ik ook thuis maken’, hoor ik je denken. Nou, nee, deze pasta kun je niet zelf maken, dat weet ik zeker. Of het hem in de eenvoud van het gerecht zit, of juist in de bijzondere toevoegingen aan de ‘gewone’ tomatensaus, wij kunnen het niet plaatsen maar genieten, totdat onze bordjes weer brandschoon zijn.

Perfecte BBQ

Wij zijn er stil van (en dat zegt veel want mijn gezelschap is niet snel stil te krijgen) en vragen om nog een portie. Helaas, dat zit er niet in. We krijgen een glas Rosso Salento van wijnhuis GranTrio uit Puglia ingeschonken. Het hoofdgerecht van vanavond bestaat uit diamanthaas van Belgisch blauwrund met asperges, crème van zoete aardappel en een jus van gefermenteerde zwarte bonen. Dat laatste had ik tot vandaag nog nooit gegeten, maar de jus valt goed in de smaak. Hij maakt het gerecht warm en zorgt voor een perfecte zomersmaak: deze jus doet mij dan ook denken aan een perfecte BBQ op een warme zomeravond.

De compacte wereldreis die we hier vanavond tot nu hebben beleefd, zorgt dat ik veel respect krijg voor de heren. Iedere week opnieuw zetten zij een nieuw vijfgangenmenu neer en ook de reguliere kaart wisselt maandelijks. Rodny is daar vrij makkelijk in, hij vindt het leuk om te doen en laat zich graag inspireren. ,,Meestal kijk ik gewoon naar buiten en pas het menu aan aan het weer en aan het seizoen”, vertelt hij. Hij en zijn collega hebben beiden veel gereisd, hun inspiratie komt uit delen van Zuid-Amerika, Azië en Australië.

Kazen

Na het hoofdgerecht rijdt Jareau de kaaswagen voor. Die is eigenlijk geen onderdeel van het vijfgangenmenu maar wel een beleving die we moeten meemaken, vindt hij. Jareau vertelt met veel plezier over de kazen en ik laat mijn gezelschap er vier uitkiezen. Deze worden geserveerd met gedroogd fruit, notenbrood, stroop en natuurlijk een glas port.

Kers op de taart

Met de buikjes al goed gevuld krijgen we als kers op de taart ook nog een dessert geserveerd. Deze oogt vrolijk en zomers. Op ons bord ligt een dessert met cheesecake, bosvruchtenengel op bastogne crumble, schuimpjes van amarena kers en een sorbet van cassis. Het dessert is een palet aan kleuren en smaken. Zoet en zuur, romig, vol en toch fris.

Hierna krijgen wij echt niets meer op en bedanken dus ook vriendelijk voor koffie of thee. We zijn inmiddels de enig overgebleven gasten  bij NOVO New Dining. De rest van de bezoekers van die avond hebben inmiddels hun weg naar huis gevonden. De heren nemen nog even de tijd om te vertellen over hun verhaal en hun samenwerking. Je proeft hun passie in  de perfect uitgekozen combinaties van smaken en prikkels. Maar ook uit alles wat ze over hun zaak vertellen, klinkt gedrevenheid.

Ik was al een fan van NOVO, na vanavond alleen nog maar meer. Ik kan iedereen aanraden om van NOVO een bestemming te maken. Om naar het hoekje van de Wilhelminasingel te lopen en je te laten verrassen door Jareau en Rodny. Echt doen!