Restaurant-Novo-Maastricht-13

Chefs Special: vernieuwend lekker bij NOVO new dining

Op 10 september 2016 openden de deuren van NOVO New Dining. De beide eigenaren, Jareau van den Heuvel (26) en Rodny Welters (33) werkten meermaals samen in de horeca. Vorig jaar januari hakten ze de knoop door. Ze begonnen samen een zaak, die ze NOVO New Dining noemden.

Een van de leuke kanten aan NOVO New Dining is dat de kans bijzonder klein is dat je er twee keer hetzelfde eet, of je moet al twee maal per week komen: ze bieden namelijk een wisselend maand- en weekmenu. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze het afgelopen jaar al meer dan 550 verschillende gerechten op tafel hebben getoverd. Als dat geen speciale chefs zijn!

De 2 chefs: Rodny & Jareau

De chef die voornamelijk in de keuken is te vinden is Rodny. Hoewel hij nog relatief jong is, heeft hij al heel wat jaren ervaring in de horeca. Hij volgde de opleiding commerciële economie en had een bijbaantje in de horeca. Al snel besloot hij de overstap te maken naar de koksopleiding in Sittard. Aansluitend volgde hij lessen bij een particuliere kookstudio in Thorn. Om zich verder te verdiepen in het vak besloot hij een wereldreis te maken die hem in aanraking bracht met de Thaise, Chinese, Indonesische en Australische keuken. ,,Ik heb bij wel vijftien verschillende restaurants ervaring opgedaan, van grote tot kleine keukens, maar wel altijd in wat chiquere of exclusievere keukens.” Wat hij hierbij wel altijd belangrijk vond, was dat het eten voor iedereen was. Iedereen moest kunnen genieten van zijn creaties.

Jareau (26) is ‘chef beleving’. Zijn carrière ging van start bij de Hoge Hotelschool in Maastricht. Hij deed op meerdere gebieden in de horeca ervaring op. Zo stond hij bij verschillende zaken in Nederland en België in de bediening, maar ook in de keuken. Een aantal jaren geleden vertrok hij naar Washington om daar zijn ervaring te verbreden. Hij werkte hier in het prestigieuze Hay-Adams hotel (*****) tegenover het Witte Huis. Hij vervolgde zijn trip naar Brazilië, waar hij een aantal jaren werkte in hotels en resorts. Hij dacht al langer na over een eigen zaak. Toen hij Rodny vorig jaar januari weer sprak, bleken ze dezelfde droom te hebben. Hij kwam terug naar Nederland om daar, samen met zijn compagnon, zijn krachten te bundelen in een nieuw concept: NOVO New Dining.

Vernieuwend

NOVO betekent zoveel als: ‘ik vernieuw’. Jareau en Rodny doen er alles aan om dit tot in de kleinste details toe te passen. Dat leidde onder meer tot een constant wisselende kaart met Franse kooktechnieken en een ‘wereldse twist’. Niet alleen de menukaart is verrassend: de heren maken een bezoek aan NOVO compleet door een ‘totaalbeleving’ aan te bieden. Zo hebben ze bijvoorbeeld naast het menu een 5 gangen glazen menu. Dit kan bestaan uit een cocktail, speciaalbier, wijn of een ander drankje dat perfect past bij het gerecht.

Maar daar blijft het niet bij. Het afgelopen jaar hebben ze hun gasten verrast met nog veel meer. Een kleine greep uit de lijst: Vietnamese chocolade, Australisch kangoeroevlees, vlees bereid in een speciale droogkast, voor de liefhebbers Nederlandse kaviaar, yuzu (Japanse citrus) en een espresso bereiding aan tafel. Beiden vinden dat iedereen zich welkom moet voelen bij NOVO, daarom is er voor ieder van wils.

Yuzu

Als ik hun vraag waar ik hen wakker voor kan maken, moeten beide heren lachen. ,,Wil ik dat echt weten?” Uiteindelijk merk ik dat ze beiden erg te spreken zijn over Yuzu, de Japanse citrus. Ze hebben namelijk net een inspiratiereis naar Tokyo achter de rug, waar ze veel ideeën hebben opgedaan. Perfecte ervaring om mee te nemen in de menukaarten die nog gaan komen. Daarnaast merk ik dat het woord chocolade ook vaak de revue passeert, dat ingrediënt zal volgens mij wel vaker terugkomen op de dessertkaart.

Tips van de Chefs

Als je NOVO bezoekt, ga er dan onbevangen in en laat je verrassen wat wij je te bieden hebben. Wat we merken is dat mensen vaak binnenstappen met een lijstje met beperkingen in wat ze lusten. Wij raden hun dan aan om alles toch te proberen. Vaak krijgen we dan te horen dat ze aangenaam verrast zijn. Daar doen wij het allemaal voor!”

Restaurant-Novo-Maastricht-9