Deze zomer gewoon oesters op de kaart bij Café Sjiek

Warm weer, bijna vakantie en een fles goed gekoelde witte wijn onder handbereik. Voor veel mensen schreeuwen zulke momenten om een heerlijke schaal met oesters, zeker als ze uit eten gaan en van plan zijn zichzelf uitgebreid te verwennen. Wilde je dat vroeger doen rond deze tijd, dan had je een probleem, want met name Zeeuwse oesters waren pas in de maand september, bij het begin van het oesterseizoen, weer volop te krijgen.

De zomermaanden zijn al sinds mensenheugenis bij uitstek de periode waarin oesters met rust worden gelaten, omdat ze zich aan het voortplanten zijn. Tijdens dit zogeheten ‘melken’ scheiden ze vaak een wit, melkachtig goedje af dat er niet al te lekker uitziet en dat zeker niet uitnodigt de oester te consumeren. Eind augustus, toevallig ook de tijd dat in Maastricht het Preuvenemint gehouden wordt, komt het allemaal weer langzaam op gang.

Robin Berben, chef van Café Sjiek, een zaak waar veel gasten aan het begin van de maaltijd hun smaakpapillen verwennen met een oestertje (al dan niet met een slagje peper en een druppeltje citroensap) heeft lang getwijfeld. Moest hij de komende maanden nu wel of geen oesters op de kaart zetten? In zijn keuken wordt strikt volgens de seizoenen gewerkt. En dat zou betekenen dat hij zijn talrijke oesterminnende gasten ‘nee’ zou moeten verkopen.

Maar het seizoen loopt tegenwoordig gewoon door en in sommige Maastrichtse restaurants – zeker de betere visrestaurants – staan oesters ook gedurende de zomer gewoon op de kaart. Er wordt namelijk gewerkt met soorten die afkomstig zijn uit koudere wateren.

Café Sjiek hakte de knoop door en geeft zijn klanten de komende maand alle gelegenheid om voorafgaand aan de maaltijd een oestertje weg te slurpen. Sjiek kiest voor de Harty Oyster uit Ierland, een kwalitatief hoogwaardige (sjieke) oestersoort die wordt geïmporteerd uit Ierland en ook in Frankrijk veel gegeten wordt.

Dus wie zin heeft in een oestertje kan de komende maanden gewoon terecht bij Café Sjiek. Voor de prijs hoef je ze niet per se te laten staan: 6 stuks 14,50/9 stuks 19,50 / 12 stuks 24,50/24 stuks 46,50.

Café-Sjiek-Maastricht-4