Ontbijten met bubbels en Bloody Mary bij ’t Wycker Cabinet

Voor wie logeert in een vreemde stad is het altijd weer een dilemma: ontbijt je in je hotel – omdat de vroege hap nu eenmaal is inbegrepen in de prijs van de overnachting – of niet? Als de kamerprijs niet inclusief ontbijt is, betaal je soms alsnog de hoofdprijs. Daar komt bij dat hotelbuffetten meestentijds wat aan de karige kant zijn en ontbijtruimtes – gevuld met gasten die nog half slapen – niet altijd uitblinken in gezelligheid.

Bij bistrot-bar ’t Wycker Cabinet hebben ze daar wat op gevonden. De ontbijtkeuken is open tot 12.00 uur. Hotelgasten die lekker hebben uitgeslapen om daarna deze gezellige bistro uit te kiezen voor hun prima colazione, worden op die manier niet verplicht hun dagje Smakelijk Maastricht te beginnen met een lunch. Hoewel? Uit de ontbijtkeuken van ’t Wycker Cabinet komen niet alleen broodjes, croissants en hardgekookte eieren, maar ook heerlijke, kleine, feestelijke gerechtjes waar je blij van wordt en die gezamenlijk opgediend ook nog eens een lust zijn voor het oog.

Een goede keuze, is onze eerste indruk, als we tegen kwart over elf ’t Wycker Cabinet binnenstappen en vriendelijk naar een tafeltje bij het raam worden geleid, dat speciaal gereserveerd is voor ons ontbijt. De zaak zit rond deze tijd al goed vol met gasten van alle leeftijden.

Langslapers die op dit tijdstip willen ontbijten in hun hotel hebben sowieso het nakijken, realiseren we ons ineens. Ga maar na: op het moment dat ze hun eerste slok koffie of thee naar binnen gieten, zijn de bakjes spiritus onder de zilverkleurige trommels met roerei, uitgebakken bacon en schijfjes champignon, al lang en breed opgebrand. In de trommels zelf zitten hooguit nog wat resten. Daar zul je het als hotelgast mee moeten doen, want de keuken is op slot. Ook niet-hotelgasten in Maastricht kunnen we van harte aanbevelen om eens wat vaker lekker in de stad te gaan ontbijten. Al dan niet met een stevige alcoholische opkikker in de vorm van een Bloody Mary (wodka met tomatensap).

Buiten de deur ontbijten komt in de internationale stad Maastricht steeds meer in zwang, en waarom ook niet? ‘s Morgens gezellig uit eten gaan kan net zo leuk zijn als een uitgebreide lunch of een romantisch diner. Zeker bij ’t Wycker Cabinet, waar ze vanaf 9 uur ’s morgens (door de week vanaf 10 uur) bovendien hun hand niet omdraaien voor een straffe Bloody Mary of een tintelend glas prosecco. Wij van Smakelijk Maastricht doen dat trouwens ook niet.

Hoe uitgebreid je wilt ontbijten bepaal je bij ’t Wycker Cabinet zelf. Een snel en simpel ontbijtje (‘Doux et vite’), met koffie, thee, een versgeperst sapje, een pain au chocolat, of een croissant met jam heb je al voor € 6,90.

Wij besluiten het echter wat grondiger aan te pakken en kiezen allebei een van de duurdere en dus veel uitgebreidere varianten. Het ontbijt dat de naam Wyck draagt (€15,90), neemt op de menukaart van ’t Wycker Cabinet behoorlijk wat ruimte in beslag: koffie, thee, sap, vers briochebrood met avocadospread , gerookte zalm en een gepocheerd ei. Tramezzini met huisgemaakte humus, geitenkaas en rode biet, maar ook met Limburgse hoevekip met een spread van komkommer bieslook en Mechelse magere yoghurt, met huisgemaakte granola en wilde bloemenhoning.

Ook het Eastside ontbijt (€ 14,90) biedt behalve de gebruikelijke warme en koude drankjes diverse gerechtjes, zoals een onvervalste Engelse muffin met spek en ei, een sandwich met makreel, rode biet en appel én een met steak tartare préparé. Een stevige kom gezonde yoghurt maakt ook in dit geval deel uit van het arrangement.

Een vroege alcoholische versnapering zit eigenlijk alleen inbegrepen in het meest luxueuze ontbijt (dat heel toepasselijk Santé heet). Met een prijs van € 16,90 kan deze hele maaltijd – met verschillende sandwiches en andere gerechtjes – zowel warm als koud én een pain au chocolat – nog altijd beschouwd worden als een goede koop. De kwaliteit van de gerechtjes, die overigens prachtig naast elkaar worden uitgeserveerd op een plank van massief olijfhout, is perfect.

Wat de nieuwe ontbijtformule nog eens extra aantrekkelijk maakt, is het feit dat je hier ook al vanaf 10 uur (tot 16 uur) terechtkunt voor een vroege lunch. ’t Wycker kabinet is daardoor niet alleen een fijne plek voor mensen die graag uitslapen, maar ook voor vroege vogels die alweer vanaf een uurtje of half tien te maken krijgen met een maag die stevig rammelt. Gezelligheid kent geen tijd. Bij ’t Wycker Cabinet al helemaal niet.