Apostelhoeve 2017 op 1 april in Maastrichtse restaurants

Een vroeg voorjaar, waardoor de druiven lekker lang hebben kunnen rijpen, gevolgd door een wat tegenvallende zomer. Met name deze laatste heeft ervoor gezorgd dat de ‘besjes’ wat compacter zijn dan in andere jaren. Maar dat laatste is geen reden om te treuren. Bij de Apostelhoeve op de Louwberg in Maastricht, Nederlands oudste en bekendste commerciële wijndomein, zijn ze dik tevreden.

,,2017 wordt, net als 2016, een jaar met een kwaliteit die flink boven het gemiddelde ligt”, zegt eigenaar Mathieu Hulst. ,,Wel is dit jaar de opbrengst een stuk lager dan in andere jaren.”

Op het pittoresk gelegen wijndomein gisteren begonnen met de oogst. Zo’n twee weken eerder dan gebruikelijk. Dat betekent overigens niet dat de wijnen van dit jaar ook eerder dan in andere jaren te verkrijgen zijn in de Maastrichtse restaurants. ,,We houden al jaren 1 april in het jaar volgend op de oogst aan. Dat is voor iedereen duidelijk en bovendien is het elk jaar opnieuw een mooi moment dat niemand snel vergeet.”

Dat de Apostelhoeve dit jaar goed geboerd heeft, is ook goed nieuws voor de Maastrichtse restaurants. Steeds meer eetgelegenheden in de Limburgse hoofdstad merken dat met de Auxerrois en de Müller-Thurgau van de wijngaard fantastische culinaire combinaties kunnen worden gemaakt. De Riesling en de Pinot-Gris kunnen zelfs wedijveren met topwijnen uit bekende Europese wijnlanden, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

Ook koningin Máxima mag in haar handen knijpen met de goede oogst. Zij is namelijk dik fan van de Apostelhoeve Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut,de mousserende wijnen van de Maastrichtse wijngaard. Maar koningin of niet, ook Máxima zal nog even moeten wachten. Waarschijnlijk nog iets langer, om de doodeenvoudige reden dat parelwijnen nog wat meer tijd nodig hebben voordat ze zich ten volle geven. Maar ook het geduld van de parel van het Nederlandse koningshuis zal uiteindelijk meer dan worden beloond.