Op de veganistische toer bij Café Louis

Veganlovers opgelet! Misschien hebben jullie het al gelezen in een van onze nieuwsberichten, maar bij deze nogmaals: op maandag is Café Louis echt the place to be voor jou. Hoewel vlees en vis een prominente plek hebben in de Franse keuken, wordt deze bistro op de eerste dag van de week omgetoverd tot een walhalla voor veganisten. Tijd voor mij om een keer een kijkje te gaan nemen in de veganistische keuken. Afgelopen maandag was het zover.

Ontdekkingsreis

Voor een vleesliefhebber als ik (en ook mijn tafelgasten vanavond), belooft dit menu een ware ontdekkingstocht te worden door een voor ons nog onbekende kant van de culinaire wereld. Natuurlijk is het al jaren zo dat mensen meer en meer vegetarisch eten. Deze ontwikkeling is al lang niet meer zo bijzonder.

Veganistisch is echter de volgende stap, waar toch echt nog wat meer bij komt kijken. Mensen die er geen vegan lifestyle op nahouden zullen het met me eens zijn: er lijken op het eerste gezicht altijd weinig producten te zijn om mee te werken in de veganistische keuken. Het tegendeel wordt echter al bewezen als we bij binnenkomst een eerste blik werpen op de menukaart.

In de gezellige, eigentijdse bistro in het prachtige hotel Monastère, zijn we ondanks het druilerige weer gelukkig snel opgewarmd. We nemen de kaart in ons op en meteen wordt duidelijk wat voor variaties en vele mogelijkheden er zijn om zonder dierlijke producten, toch echt nog een spannend menu neer te zetten.

Veganistische carpaccio

Om te beginnen wordt ons door de vriendelijke bediening een glaasje crémant uit de Loire aangeboden. Deze heerlijke mousserende wijn heeft een kleine, fijne bubbel en is daarmee de perfecte start van onze avond.

Na een glutenvrij broodje met huisgemaakte hummus van limoen en tabasco, wordt het voorgerecht geserveerd: een ratatouillecarpaccio met rucola, zoete hazelnoten, truffeltapenade en tomaat. Het gerecht ziet er kleurrijk uit en bij het opdienen komt ons direct een overheerlijke truffelgeur tegemoet. Het gesprek valt even stil en iedereen geniet van deze zeer geslaagde eerste gang met haar verschillende smaken en structuren. Zou dat veganistische leven dan misschien toch nog niet zo gek zijn…?

Het is gezellig druk bij Café Louis. Goed gevuld met mensen die misschien alleen nieuwsgierig zijn en voor het eerst een veganistisch menu proberen. Of misschien juist mensen die direct de auto zijn ingestapt omdat er eindelijk een zaak is waar ze aan hun veganistische trekken kunnen komen. We drinken allen een wit wijntje en zijn benieuwd naar wat de chef hierna voor ons in petto heeft. 

Pittig stoofpotje met overweldigende smaken

De bediening brengt ons een stoofpotje van wintergroenten en paddenstoelen, met wat zoete aardappeltjes en ketchup on the side. Nou, je kunt niet zeggen dat veganistisch eten ‘smakeloos’ en saai is! We merken allemaal op dat er een hoop verschillende smaken te ontdekken zijn in het kruidige, lichtpittige gerecht en dat vooral de frisse smaak van anijs bepalend is bij deze gang. Hoewel het gerecht minder interessant is qua structuren en de smaken af en toe wat overweldigend zijn, worden alle bordjes met plezier leeggegeten.

Er heerst een gemoedelijke sfeer in de bistro. De kaarsjes branden, de bediening is druk met het naar de zin maken van haar gasten en wij krijgen langzaam alweer zin in het dessert…

Tony’s Chocolonely

En dat is niet voor niks. Bij de eerste blik op de menukaart hadden mijn tafelgenoten en ik hem namelijk al direct gespot: een dessert met chocolade van Tony Chocolonely. Hier maak je vier vrouwen wel erg blij mee. We bespreken tijdens het wachten dat het toch wel lastig moet zijn om dagelijks, met niet al te ingewikkelde producten, een smaakvol gerecht neer te zetten als je veganistisch kookt en leeft. Gelukkig zijn er plekken als Café Louis waar ze weten hoe ze dit moeten aanpakken.

Ondertussen wordt er een fudge van Tony Chocolonely met kiwi sorbetijs en kokosschuim voor ons neergezet. Het ziet er heerlijk uit en mijn tafelgasten wachten dan ook niet lang met aanvallen. Eerlijk is eerlijk, bij desserts is het altijd moeilijk om te tippen aan de volle, romige smaken die een niet-veganistisch gerecht met gemak kan creëren. Ondanks deze uitdaging, is ook het dessert een heel verrassende en smakelijke ervaring die snel voor lege bordjes zorgt.

De tijd waarin we leven vraagt steeds meer om aanpassing en bewustzijn wat betreft klimaat en dierwelzijn. Maandagavonden zoals die bij Café Louis dragen bij aan het introduceren van deze levensstijl en laten zien dat we hier echt niet huiverig voor hoeven te zijn. We zijn er gewend aan geraakt om overal vlees of vis bij te eten, omdat we denken dat die doorslaggevend zijn voor variatie in structuur en smaak. Een avond als deze kan echter laten zien dat deze producten echt niet altijd gemist hoeven te worden. Ook met een bewust en compleet diervriendelijk dieet kun je een zeer smaakvol en gevarieerd menu neerzetten, dat zelfs bij de grootste carnivoren onder ons in de smaak kan vallen.

Wil je ook op ontdekkingsreis door de veganistische keuken? Reserveer dan snel een tafeltje bij Café Louis (op de eerste maandag van de maand!) via www.cafelouis.nl