Op z’n Indonesisch genieten bij Gadjah Mas

Tussen de winkeltjes in de Rechtstraat in het pittoreske Wyck ligt het kleine, smaakvolle Indonesische restaurant Gadjah Mas verstopt. Sinds 1995 serveert Gadjah Mas op deze mooie locatie typische Indonesische familiegerechten. Gadjah Mas al heel lang een begrip in Maastricht en omstreken. Wij mochten hun creaties gaan proeven.

Bij binnenkomst valt ons direct op dat de zaak zo goed als vol zit, en dat op een dinsdagavond. Aan de tafels zit jong en oud, overal staat het vol met kleine bakjes eten en de typisch Indonesische geuren zorgen ervoor dat onze smaakpupillen geprikkeld worden. Nadat we ons biertje en witte wijn (Een Argentijnse Sauvignon Blanc) hebben gekregen, duiken we de kaart in.

Omdat de gerechten mij helemaal niets zeggen, behalve de saté natuurlijk, is het erg handig dat de kaart een dictionaire bevat; een woordenlijst die alle lastige, onherkenbare woorden voor je vertaalt. Daarnaast staan er verschillende rijsttafels op het menu: selecties van een aantal gerechten. Wat opvalt is dat een deel van deze gerechten voor minimaal twee personen besteld moet worden. Dit schijnt typisch Indonesisch te zijn.

In Indonesië worden alle kleine gerechten gelijktijdig op tafel gezet en neemt iedereen waar hij zin in heeft. Aha, daar komen die kleine bakjes dus vandaan. Lekker genieten van verschillende smaken, op je gemak en in een goede sfeer. Dat moeten wij ook meemaken, dus gaan ook wij voor een rijsttafel. Die is er in diverse varianten, vanaf 22 euro per persoon.

We kiezen de ‘Sriati’ (33 euro). Vooraf krijgen we een Javaanse kippensoep, een licht zoute soep gevuld met taugé, kip, gekookt ei en verse kruiden. Niet zo’n gerecht waar je direct enorm vol van zit, maar een lekkere starter die smaakt naar meer. En dat meer komt bij het hoofdgerecht. Dit bestaat namelijk uit zo’n vijftien kleine gerechtjes die tegelijkertijd op de tafel werden gezet. Geen zorgen overigens, want door de warmtebronnen op tafel, blijven de gerechten tot de laatste hap warm.

De ober licht in alle rust gerechten stuk voor stuk toe. Onze bestelde rijsttafel bestaat uit vis, vlees, groente, noodles en geurige rijst. Van alles wat, een perfecte combinatie. Door de hoeveelheid bakjes weet je niet goed waar je moet beginnen, werkelijk alles ziet er verrukkelijk uit. En dan heb ik het nog niet over de geur!

Ik vul mijn bord met van alles een klein hapje, zodat ik van alles wat kan proeven. Omdat de bakjes niet enorm vol zitten, heb je niet het idee dat je je bommetje vol moet eten. Dat geeft mij een fijn gevoel. Na mijn eerste bordje ga ik voor een tweede ronde. Het is lastig kiezen, maar het pittig gekruide gehakt, gestoofd rundvlees, gado gado, lamsaté en groene boontjes zijn mijn favoriet. De gerechten zijn stuk voor stuk op smaak gemaakt met verse kruiden, waardoor iedere hap een genot is.

Nadat we even hebben kunnen uitbuiken volgt het toetje. Mijn gezelschap houdt het bij een kopje koffie vergezeld met een stukje spekkoek. Ik krijg een typisch Indonesisch toetje dat de naam ‘Es Campur’ draagt. Mijn ijscoupe is gevuld met een bolletje vanille ijs, bevroren mango en ananas, kokosstukjes en kokoswater. Er wordt mij geadviseerd even te wachten, zodat het bevroren kokoswater ‘on-top’ iets gesmolten is. Wachten is moeilijk in dit soort situaties, maar ik hou me netjes aan dit advies. Ook dit laatste gerecht gaat er makkelijk in. Ik zit wel vol, maar de combinaties in dit toetje zijn heerlijk. Het fruit en de kokos zijn fris en het ijs niet te zoet. Ik ben voldaan.

Net zoals in veel landen in Azië, kom je ook bij Gadjah Mas olifanten tegen in het interieur. Zelfs in het logo is dit mooie dier te zien. Gadjah Mas betekent dan ook ‘Gouden Olifant’. De eigenaar legt uit dat olifanten in Indonesië altijd worden afgebeeld met de slurf omhoog en ze vaak dik zijn. De staart staat voor geluk en de olifant is dik omdat hij geniet. Kortom, Gadjah Mas doet zijn naam eer aan!

Voor iedereen die gaat proeven: ‘Salamat Makan’, ofwel smakelijk eten!