De Poshoorn: streetfood van niveau in Wyck

Stadsherberg de Poshoorn is al sinds jaar en dag een gekende waarde in het stadsdeel Wyck. Maar sinds eigenaar Yves Mullenders de zaak enkele maanden geleden overnam, waait er een nieuwe frisse wind door de Poshoorn. En dat merk je aan alles. Om te beginnen aan het interieur.

De partner van Yves, Françoise Oostwegel, is designer, en heeft het interieur voor haar rekening genomen. Het hele interieur heeft een grondige make-over gekregen, zonder dat hierbij de charme van het verleden is aangetast. Wij ervaren het als een geslaagde mix tussen eigentijds en authentiek. De vele leuke details, zoals de brievenbussen aan de muur en de wijnvaatjes in de kasten, creëren een warm gevoel.

De-Poshoorn-Maastricht-11

Datzelfde warme gevoel ervaren we ook meteen bij binnenkomst. Waarbij we hartelijk ontvangen worden door het personeel. We hebben geluk dat het een mooie zomerse avond is en dat er desondanks een tafeltje buiten beschikbaar is. Hier kiezen we uiteraard meteen voor. Want naast de gezelligheid binnen, heeft de Poshoorn ook een mooi terras. Het ligt op een charmant pleintje. Zeker na het sluitingsuur van de winkels, als het verkeer in Wyck flink afgenomen is, kom je hier helemaal tot rust en hangt er een aangename, gemoedelijke en ongedwongen sfeer.

Bij het bekijken van de drankenkaart valt ons meteen het grote assortiment aan bieren op: 16 bieren op de tap, en meer dan 100 speciale bieren, waaronder craft bieren. Als je hier niet een favoriet biertje tussen vindt, dan vind je het nergens.

Op de menukaart is er een keuze uit diverse plateaus voor 2 à 3 personen. Hiermee wordt goed in gespeeld op de actuele ‘sharing’ trend. Vervolgens komen ook zeker de liefhebbers van burgers aan hun trekken. Er zijn maar liefst zes huisgemaakte varianten. Daarnaast vind je ook de nodige klassiekers op de kaart, waaronder spareribs, saté, ribeye en Fish & Chips. Het concept dat de Poshoorn wil uitdragen – kwalitatieve street food in combinatie met lekkere biertjes – is ons meteen helder.

We kunnen zelf niet kiezen, en laten ons verrassen door de chef. Als voorgerecht krijgen we een mix van twee plateau’s: namelijk het Vis Plateau en de Poshoorn Plateau.

Men zegt vaak: ‘Het oog wilt ook wat’. En daar wordt hier goed rekening mee gehouden. Al het lekkers wordt namelijk geserveerd op een prachtige boomstam. We weten niet waar we eerst aan moeten beginnen: gerookte zalm, gebakken scampi, sardine filets, serranoham, mortadella, rillette van eend. Het ziet er allemaal even lekker uit en dat smaakt het ook nog eens. Zeker in combinatie met het geadviseerde Jopen Adriaan wit biertje. Een fris en fruitig bier met een zachte smaak.

Als hoofdgerecht krijg ik de perfect gebakken ribeye met roquefort, een Franse blauwschimmelkaas. Vooraf is mij netjes gevraagd of ik deze combinatie zou wensen, gezien de specifieke smaak van de Roquefort. Bij het proeven merk ik dit inderdaad op, maar de combinatie met het vlees van de ribeye is perfect. Zeker een aanrader, maar uiteraard moet je wel van de kaassmaak houden.
Hierbij krijg ik een eigen Poshoorn biertje geserveerd, dat ook perfect samengaat met mijn hoofdgerecht.

Mijn gezelschap krijgt een andere specialiteit van het huis, de Burger Poshoorn. Een beefburger combineren met een kaaskroket? Je komt deze combinatie niet elke dag tegen. Maar het smeuïge van de kaaskroket matcht goed met het vlees van de beefburger. Een voltreffer in combinatie met de truffelmayonaise, spek en salade.

We zijn meer dan voldaan en hebben helaas geen plek meer voor één van de lekkere dessertjes die we op de menukaart zien staan, zoals de: cheesecake of de brownie met vanille ijs. Wij sluiten braaf af met een kopje thee en een kopje koffie.

Met twee biertjes op mogen wij nog naar huis met de auto. Maar mocht het nu op een avond té gezellig worden bij de Poshoorn – en die kans bestaat – dan is er nog altijd de mogelijkheid om te blijven logeren in één van de elf kamers, met spiksplinternieuwe Auping-bedden. Overnachten kan al vanaf 60 euro.

We sluiten deze blog af met nog een leuk nieuwtje voor de echt bierliefhebbers. In het najaar start de Poshoorn een Craft Beer wedstrijd voor thuisbrouwers. De uiteindelijke winnaar zal dan verkozen worden tot het nieuwe echte Poshoorn-bier. Je leest er vast en zeker binnenkort meer over bij ons.