Preuvenemint route 1: tonijnfilet, truffelworst & rosé

Gezellig druk, een heerlijke sfeer, niet te warm (zoals vorig jaar), maar ook geen spatje regen. De organisatie van het Preuvenemint, dat gisteravond voor de 36ste keer van start ging op het Vrijthof, had zich geen betere opening kunnen wensen. Zoals wel vaker het geval is op de eerste avond van het evenement, was het in veel stands erg druk. Niettemin lukte het ons om al smikkelend – en evenzeer genietend als de rest – de eerste indrukken op te doen.

In de stand van Crossing Borders (stand 6), de grenzeloze culinaire vriendenclub die gevormd wordt door La Becasse (Aken), SOFA,  Café Sjiek (Maastricht) en Vivendum (Dilsen-Stokkem), proefden we een bijzondere truffelworst. Verse worst met truffel is typisch zo’n gerecht dat de chefs van de vier aangesloten zaken vinden passen op een evenement als dit: ogenschijnlijk simpel, op een elegante manier verfijnd, en vooral heel heel erg lekker.

Het speciaal ontworpen truffelworstje is een gezamenlijke creatie van de Leuf, Sofa en Vivendum, in samenwerking met slagerij Kusters uit Margraten. De volkse lekkernij wordt zowel geserveerd in de stand van Crossing Borders, als bij het tijdelijke onderkomen van Vivendum. Wie de delicatesse wil proberen kan ook zijn licht opsteken bij het buffet van Sauter wijnen, want Crossing Borders en de Maastrichtse wijninkoper hebben tijdens dit Preuvenemint hun krachten gebundeld.

Omdat we toch bij Sauter waren, maakten we dankbaar gebruik van de kans om ons een mooi glas rosé van Domaine Tempier uit Bandol te laten inschenken. Domaine Tempier is een zalmkleurige wijn, die algemeen beschouwd wordt als een van de beste rosés ter wereld.

De Tempier wordt onder andere met graagte gesavoureerd door mensen die het geen bal interesseert hoeveel eurootjes er op een dag doorheen gaan: filmsterren, puissant rijke eigenaren van jachten die liggen te pronken in de sfeervolle jachthavens van Zuid-Europa en rijke zakenlieden laten de wijn met kisten tegelijk aanslepen. De totale hoeveelheid is daardoor elk jaar snel uitverkocht. Voor de Nederlandse markt zijn maar een paar duizend flessen beschikbaar.

Bij Sauter grijpen ze het Preuvenemint aan om ook gewone stervelingen kennis te laten maken met Domaine Tempier. De drempel wordt een stuk lager nu deze toprosé speciaal voor deze gelegenheid ook per glas verkrijgbaar is. Voor 4 lappen proef je een glas rosé die smaakt zoals een betere rosé bedoeld is: fruitig, krachtig, overweldigend. Wellicht een beetje to much voor bij de truffelworst, maar het zij zo. Wie gaat voor verfijning aan beide kanten, kan als begeleidende maaltijd ook kiezen voor couscous van gamba’s met een saus van bouillabaise, eveneens een kruisbestuiving van de chefs van Crossing Borders.

Bij Mes Amis – op het Preuvenemint verblijvend in de schitterende, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen stand nummer 3 – zoeken ze op een andere manier de grenzen op.  Net als in de zaak in de Tongersestraat worden er wijnen geschonken die afkomstig zijn van Limburgse bodem. Zo’n twintig wijnboeren uit Nederlands en Belgisch Limburg hadden zich in de stand verzameld om eigenaresse Annaline Doelen in het zonnetje te zetten.

Bij Mes Amis worden dit Preuvenemint kleine, ingenieuze hapjes afgewisseld met schitterende creaties. Wij proefden onder meer de steak tartare (4 lappen), tonijnfilet met komkommer, wasabi, sesam en linzen (5 lappen) en de coquilles met antiboise en spinazie (6 lappen). Vrolijke, lichtvoetige gerechtjes, magnifiek opgemaakt en passend bij tal van Limburgse wijnen.

Dat wijnen uit de eigen streek echt niet onderdoen voor sommige wijnen uit warmere landen, zoals Spanje, is iets dat we ons nog eens extra realiseerden toen we even later stonden te preuve bij de stand van Café Madrid (stand 21) in de Bredestraat. We combineerden er een lichte Rioja wijn met albondigas, loeiheet opgediende gehaktballetjes in een pittige tomatensaus, die in veel Spaanse streken traditioneel als tapas worden gegeten. Daarnaast gunden we onszelf de luxe van een klein bordje Jamón Ibérico de Bellota, die vooraan in de stand vakkundig wordt uitgesneden door een heuse, in traditioneel Spaanse kledij gestoken maestro jamónero. De goddelijke ham, die zoals het hoort wegsmelt op je tong, is met 7,5 lap behoorlijk aan de prijs. Daar staat tegenover dat hij wel ontzettend lekker is. Bovendien: wie hard werkt, mag zichzelf best eens een cadeautje geven.

Graag komen we dit weekend nog eens terug om de venenciador aan het werk te zien. Hij beschikt over een speciale handigheid, waarmee hij vanaf grote hoogte een mooie manzanilla of een andere sherry in een copita doet belanden. Ideaal bij de Jamón.  ¡Salud!