Preuvenemint route 3: de vier favorieten van Matthijs

Vandaag is de laatste dag van het gastronomisch evenement op het Vrijthof in het hart van Smakelijk Maastricht. Heb je nog niet alle stands gezien of is vandaag je eerste Preuve-dag? Bezoek dan zeker de hieronder beschreven eet-stands en sluit jouw Preuvenemint smakelijk af met de favorieten van restaurantblogger Matthijs.

1. Studentenvereniging Amphitryon (Hotelschool Maastricht)

De stand van Studentenvereniging Amphitryon is een jaarlijks terugkerend begrip op het Preuvenemint. Terwijl de sommeliers van wijnclub ‘Caves’ de mooiste wijnen inschenken wordt het lekkerste eten je voorgezet door de hoteliers in wording.

Bij de stand van Amphitryon eet je dit jaar klassieke gerechten zoals gravad lax, risotto of steak tartaar. Wij proeven van een verse steak tartaar die je zelf op het bord mag bereiden. Het is typisch zo’n gerecht waarvan je kunt zeggen dat het gewaagd is om te serveren in een pop-up restaurant in hartje zomer, maar in dit geval is het ; klassiek, koel en eenvoudig. Terwijl bij mijn tafelgenoot de Parmezaanse kaas over de zeewolf met zwarte pasta wordt geraspt, eet ik mijn favoriete dessert: aardbeien Romanoff met een crumble van wodka. Dat het vanille-ijs weggesmolten is maakt niets uit, want de smaken zitten precies goed!

Nog een reden om de stand van Amphitryon te bezoeken: de meeste gerechten kosten hier maar twee (digitale) lappen. Zo kun je makkelijk nog een tweede ronde bestellen, iets wat iedereen lijkt te doen in de Amphitryon-stand.

2. The Harbour Club – Manjefiek – Vojacek Wijnen – Foodtastic

Over het hele Preuvenemint staan stands met oesters, maar bij de gezamenlijke stand van The Harbour Club, Manjefiek, Vojacek Wijnen en Foodtastic worden de oesters aan de lopende band opengemaakt. Voordat we de menukaart afspeuren naar wat lekkers, eten we hier eerst een half dozijn oesters met een glas chardonnay. Als later Big, Black & Beautiful de mensen bij het hoofdpodium de nodige soul bijbrengen, bestellen wij escargots in kruidenboter.

Ondertussen worden de lekkerste gerechten bij andere ‘Preuvers’ geserveerd; bouillabaisse, een echt Vlaams ‘fideeke’ (dat we later bij Beluga Loves you nog een zullen proeven) en garnalenkroketten. Heb je zin in een plateau fruits de mer of (gegratineerde) oesters? Bezoek dan zeker deze stand naast het hoofdpodium. O ja, de escargots zijn een aanrader!

3. Beluga Loves You

Ja hoor, daar is ie weer. Hans van Wolde keert na een paar jaar van afwezigheid terug op het Preuvenemint met zijn Beluga Loves You-stand. Heb je na het feestje in de Moods-stand gisteren een vette hap nodig? Ga dan naar Beluga Loves You waar je kunt snacken van de Beluga-kroket met Belgische, Limburgse of Aziatische frieten.

Terwijl het meisje van de bediening achter de balie aan twee ongeduldige gasten uitlegt dat het bakken van een kroket langer duurt dan twee minuten, kijken we rond in de stand. Beluga heeft de energieke Ibiza- achtige sfeer van het restaurant, met de daarbij horende klantenkring meegebracht naar het Preuvenemint. Boven de housemuziek uit, bestellen we een Belgisch frietje en de Beluga-kroket. De Belgische friet wordt geserveerd met vol-au-vent (ook wel koninginnenhapje, pasteitje of Fideeke genoemd). Toch meer fan van zoervleisj? Bestel dan de Limburgse friet.

4. Le Bon Vivant

De stand van Le Bon Vivant ligt een beetje afgezonderd in de hoek tegenover het Theater aan het Vrijthof, maar is zeker een bezoekje waard. De stand is het gezelligst ingericht, zeker nu ’t Klauwes niet meer op het Preuvenemint staat. Bij Le Bon Vivant kun je ervoor kiezen om een plank charcuterie of een borrelplank met de tafel te delen of allemaal aparte gerechtjes te kiezen.

Wij eten landhoen met gerookte oosterse salade en ernaast een verrukkelijke Tom Kha Kai espuma. Daarnaast eten we koud geserveerde kabeljauw met pittige picalilly en dragonmayonaise. Beide gerechtjes behoren tot de duurste hapjes die je kunt eten op het Preuvenemint. Hoewel de kabeljauw niet helemaal naar onze smaak is, is ook dit gerecht elke (digitale) lap meer dan waard!

Bezoek vandaag het laatste deel van het Preuvenemint en geniet van het vele smakelijks dat Maastricht te bieden heeft. Je eet en drinkt tenslotte voor het goede doel. Preuf se!