Chardonnay-Derlon-1

Restaurant Derlon: asperges met Chardonnay uit Ulestraten

Er breekt een zonnige tijd aan en dat betekent dat ook de verse asperges massaal hun kopjes omhoog steken, klaar om te worden gestoken. Bij Restaurant Derlon op het Onze Lieve Vrouweplein maken ze zich op voor een druk aspergeweekend. Of eigenlijk een drukke aspergetijd, want het seizoen loopt officieel door tot 24 juni. 

Chardonnay-Derlon-1

Elk jaar weer doet de vraag zich voor welke wijn je bij de asperges moet drinken. De tijd dat men van mening was dat wijnen uit de Elzas (en dan vooral de pinot blanc) het beste pasten bij wat toen nog ‘het witte goud’ genoemd werd ligt ver achter ons. Gelukkig maar, het begrip ‘aspergewijn’ is natuurlijk je reinste flauwekul. Ooit gehoord van een echte spruitjeswijn? Of een wijn die het vooral goed doet bij bloemkool en versgedopte erwtjes? Natuurlijk niet.

‘Aspergewijn’ is vooral een uitvinding van de handel. Eentje waarover nog niet eens goed nagedacht is ook. Elk beginnend koksmaatje kan je immers vertellen dat je bij het uitdokteren van wijn/spijscombinaties moet kijken naar het samenspel van ingrediënten op het bord, naar de voorkeur van de gast, én natuurlijk naar de bereidingswijze. Gebakken asperges en een mooi stuk lamsvlees kunnen zelfs een pittige rode bordeaux doen veranderen in dé aspergewijn bij uitstek.

Gelukkig spreekt ook Limburg de laatste jaren een duchtig woordje mee als het gaat om de combinatie asperges en mooie wijnen. De Telegraaf tipte eerder dit jaar de Cuvée XII van de Apostelhoeve (de fles met het prachtige oranje etiket) als dé ‘aspergewijn van 2017’.

Chardonnay-Derlon-4

Bij Restaurant Derlon kiezen ze dit jaar voor een sappige Chardonnay van Domein De Wijngaardsberg in Ulestraten van wijnmaker Jules Nijst. Een beslissing die op het laatste moment genomen is. ,,Ik heb de wijn vorige week opgemerkt tijdens een lunch bij Da Vinci in Maasbracht”, vertelt directeur Sione Götte tegen Smakelijk Maastricht. ,,Hij is echt geweldig en heb hem direct ingekocht. Ik heb daar in Ulestraten ook nog eens een geweldige rondleiding gekregen. Om de hoek en dan zo’n wijn! Zijn Pinot Noir is overigens ook aan te bevelen.”