Restaurant Derlon: chic, losjes en gevaarlijk lekker

Op het meest sfeervolle plein van Maastricht, het Onze Lieve Vrouweplein, ligt het luxe viersterrenhotel Derlon. Je hier kunt slapen, loungen en historische opgravingen bekijken. Daarnaast heeft dit hotel ook een fijn restaurant. Op het terras op het plein, dat op het moment van ons bezoek bomvol is, staat ook een aantal nette tafels ingedekt als een ‘verlengstuk’ van het chique restaurant. Op een mooie dag kun je hier dus ook buiten genieten van het lekkers dat de keuken serveert. Samen met mijn gast mocht ik de kunsten van ‘de Derlonse keuken’ proeven.

Als wij Derlon bezoeken zijn een paar tafeltjes op het terras bezet, binnen oogt het nog rustig. Omdat we denken dat het later zal afkoelen, nemen we plaats aan een tafeltje binnen. Het restaurant is opgedeeld in twee delen. Links is het loungegedeelte en de toegang tot het hotel. Rechts het restaurant. De ruimte is niet groot en biedt plaats aan ongeveer 20 personen. Reserveren is dus altijd een goed idee. Het restaurant oogt strak, maar sfeervol door de prachtige bloemen en het vuur dat fakkelt bij de bar. De vriendelijke gastheer vraagt ons of we willen starten met een glaasje cava. Daar zeggen we geen nee tegen.

Het menu wordt ons rustig uitgelegd. Naast de reguliere gerechten serveert Restaurant Derlon ook een aantal seizoensgerechten. Op dit moment zijn dat de Limburgse asperges. Op de seizoenskaart staan drie aspergegerechten: een soep, salade en een hoofdgerecht. Op de normale kaart staan klassieke gerechten zoals steak tartaar, kreeft, eendenborstfilet, lamsrack en ook iets voor de vegetariër. De prijzen variëren van € 17,50 tot € 28,50. Bij ieder gerecht wordt een wijnsuggestie gedaan. Het is ook mogelijk om een Chef’s Menu van 2, 3 of 4 gangen te nemen in combinatie met een wijnarrangement. Wij kiezen beiden een voorgerecht van de seizoenkaart en een gerecht van de reguliere kaart. Vervolgens brengt de gastheer ons brood en boter waar we onze eerste trek mee kunnen stillen.

Ondertussen loopt het restaurant langzaam vol. Het valt ons op dat het een gevarieerd publiek is. Naast ons een gezin met een jong kindje. Ik schat in dat dit hotelgasten zijn. Iets verderop twee stelletjes en nog twee gezinnen met oudere kinderen. Ik concludeer dat dit restaurant voor ieder wat wils heeft.

We krijgen allebei een bijpassende wijn bij onze asperge-voorgerechten. Het is er een van Limburgse bodem. De chardonnay van Domein de Wijngaardsberg in Ulestraten. Een ronde wijn met een zuurtje en een volle smaak. Lekker bij de aspergesoep met coquilles, zalmsnippers en stukjes ei, die mijn gast gekozen heeft. De soep wordt opgeschept aan tafel, wat altijd net dat beetje extra geeft. De salade, waar ik voor ging, ziet eruit als een kunstwerk. Ik heb een verkleinde versie gekregen, omdat de grote salade mij wat veel leek. De keuken denkt graag mee. Het zijn drie asperges belegd met ei, parmaham, aubergine, paprika, een beetje krulsla en munt.  Beide gerechten zijn smaakvol en perfect om mee te starten. Niet te zwaar, maar voldoende vullend.

Er zit een aangename tijd tussen de gangen, waardoor we nog even de tijd hebben om het voorgerecht te laten zakken. De gastheer komt met regelmaat aan tafel om te vragen of alles naar wens is of ons te voorzien van meer brood. Altijd gevaarlijk dat lekkere brood met boter en olijfolie. Je eet al snel te veel. Voor het hoofdgerecht drinkt mijn gast haar chardonnay van De Wijngaardsberg, prima voor bij haar stukje vis. Ik krijg een rode wijn. Een Barbera D’asti, met een frisse en fruitige neus die doet denken aan zwarte bessen en rood fruit in combinatie met vanille en geroosterde hazelnoot. Mijn gast eet de gepocheerde schelvis met wortel – en aardappelpuree, worteltjes en aardappelchips (€ 28). Het gerecht wordt afgemaakt met de schaar van een kreeft die perfect uit zijn schil is gehaald. Mijn gast vindt het heerlijk. Mijn gegrilde entrecote, die trouwens perfect medium gegrild is, komt samen met een heerlijke jus, aardappelpoffertjes, prei, courgette en aardappelchips (€ 22). Drie favorieten in één gerecht: goed stukje vlees, poffertjes en chips. Mij kun je niet gelukkiger maken.

Dit bezoek sluiten we af met een toetje. De keuze is niet enorm, maar prima om iedereen iets lekkers te bezorgen. We gaan voor de tiramisu en het ananastoetje. De tiramisu met lange vingers is stevig en lekker van smaak. Hij is afgemaakt met een laagje frambozencompote, een framboos en munt. Ik heb de gegrilde ananas met kokosabayon, citroenijs, crumble, framboos en munt. Samen met de dessertwijn (Muscat de Rivesaltes), is dit een heerlijke frisse afsluiter van dit bezoek.

Oh, wacht… de toetjes waren nog niet de echte afsluiter: bij het bestellen van de thee worden we verrast met nog meer lekkers uit de keuken: muffins. Het kan er nog net bij, want we zijn beide voldaan. We concluderen dat dit restaurant klopt. De bediening is vriendelijk en alert, het eten is met aandacht bereid en de borden prachtig opgemaakt. De sfeer in het restaurant is chic, maar ook losjes. Restaurant Derlon is een prachtplek op het Slevrouweplein in Maastricht als het gaat om culinaire hoogstandjes.

Lees meer over dit restaurant

Restaurant-Derlon-Maastricht-1