Preuvenemint route 2: La Bodega, Gadjah Mas en meer

Na een geslaagde eerste dag was het gisteren vanaf 16.00 uur tijd voor Preuvenemint vrijdag. De vrijdag is traditiegetrouw de avond waarop collega’s met elkaar op stap gaan. Smakelijk Maastricht kon uiteraard niet achterblijven. Na een teamborrel was het Demy die op zoek ging naar een viertal hotspots.

Het was mij donderdag al opgevallen dat Local een nieuwkomer is op het Preuvenemint. Daarom beginnen we onze avond vandaag bij de gezamenlijke stand van Fameuse en Local (stand 2). Mijn gezelschap bestaat uit vier personen, dus besluiten we een teleurke te delen. De keuze valt op het Fameuse Teleurke (4 lappen), met gemengde Italiaanse kaas en vleeswaren. Behalve diverse teleurkes staan er hier ook diverse lokale gerechten en pasta’s op het menu. Het teleurke is een mooi begin van de avond en gemaakt om te delen met vrienden, familie of collega’s. Met een koel glas rosé in onze hand bespreken we met behulp van de app de grote diversiteit aan stands en welke we echt niet mogen missen vandaag.

Voor de tweede gang hoeven we niet ver te lopen. In stand 23 is dit weekend Burgerlijk gevestigd, ons ‘hoofdgerecht’ van vanavond. Mijn gezelschap kiest – hoe kan het eigenlijk ook anders bij een zaak die Burgerlijk heet – voor de classic burger (3 lappen). Ik heb me al een beetje ingelezen en weet dat de diverse homemade bitterballen de specialiteiten zijn dit weekend. Met een keuze tussen garnalen, geitenkaas en truffel, kies ik voor de laatste. De truffelbitterballen (2 lappen) worden per drie stuk geserveerd en zijn inderdaad een echte aanrader. Aan de reacties van mijn gezelschap te zien en horen, vallen de burgers ook erg goed in de smaak.

Mocht je nu vanavond of morgen besluiten om een van de burgers of de bitterballen van Burgerlijk te gaan preuve, probeer dan ook eens een gin-tonic. De gin wordt namelijk zelfgemaakt en is naar horen zeggen – zelf ben ik niet zo’n ginfan – erg goed.

Aan de andere zijde van het Vrijthof, in de hoek bij het museum, ligt de stand van La Bodega. Maarten proefde gisteren bij Madrid, het broertje en dit weekend ook de buur van La Bodega, al wat Spaanse lekkernijen. Vandaag aan mij de beurt.

Stand 19 is aangekleed als een caseta. Dit zijn grote, vrolijk versierde tenten waar families en vrienden tijdens ferias samenkomen. Vanavond misschien geen Spaanse families, maar de sfeer hier op het hoekje van het Vrijthof is precies zoals ik me die tijdens het Spaanse feest ook voorstel. Het is gezellig druk en iedereen geniet vrolijk van diverse tapas.

Wij kiezen voor de calamaris en de pinchos van gamba. Dit zijn wederom de aanraders van de zaak. ze vallen inderdaad goed in de smaak. Alle tapas hier zijn in kleine en grote portie te bestellen en variëren in prijs tussen 2 en 7,5 lappen. Bij de tapas bestellen we een flesje vino rosado, het is hier zo gezellig dat we van plan zijn nog wel eventjes te blijven.

Aan het einde van mijn avond heb ik ondanks alle lekkers dat we al gegeten heb toch nog trek om wat te snacken. Op weg naar de uitgang herinner ik me mijn collega, die eerder deze week heel verbaasd reageerde toen ze erachter kwam dat ik nog nooit sateekes van Gadjah Mas had gehad, ‘dat is echt de beste manier om je avond af te sluiten en je lappen op te maken’. Die lappen opmaken hoeft dankzij de Preuvenecard niet meer maar ik ben wel nieuwsgierig. De Gadjah Mas stand (nummertje 18) is in twee delen opgedeeld, in de stand zelf kun je diverse Indonesische gerechten bestellen, van gado gado tot spekkoek. Naast de stand staat een grote barbecue, gevuld met satéspiesjes. Hier moeten we zijn. We bestellen 1 portie (3 lappen voor 3 spiesjes) en genieten van de voortreffelijke saté, terwijl we langzaam onze weg naar de uitgang vinden. Naar bed, morgen is weer een dag.