Scharrellunch voor pottenkijkers op Château Neercanne

Gezellig met de hele familie aanschuiven aan lange tafels voor een lange zondagslunch. En dan voor de verandering eens niet onder de olijfbomen in pakweg Toscane, maar in de mergelgrotten van Château Neercanne. De grottenzaal van Nederlands enige terrassenkasteel is sinds zondagmiddag officieel weer in gebruik, nadat op 20 juli brand uitbrak in een hooiopslag aan Belgische zijde van het grottenstelsel.

De hooibrand zorgde aan Nederlandse kant voor zoveel rook- en roetschade, dat de exploitatie van de bijzondere feestlocatie bij Neercanne ruim twee maanden lang moest worden stilgelegd. Maar all’s well that ends well! Alles is weer netjes schoon en opgeruimd. Liefhebbers van een gezellige lange familielunch met Italiaanse trekjes zijn vanaf nu weer elke eerste zondag van de maand van harte welkom voor een zogeheten scharrellunch in de grottenzaal van het kasteel, die wordt verzorgd vanuit de keuken van L’Auberge, het informele lunchrestaurant van Château Neercanne.

Bij deze lunch, die ook wel pottenkijkers-lunch genoemd wordt, is het de bedoeling dat de gasten, die tussen 12 uur en 12.30 uur arriveren voor het aperitief en vervolgens aan tafel gaan, zelf in de rol van gastheer of gastvrouw kruipen. Dit houdt onder meer in dat je je eigen drankjes inschenkt én dat je er zelf voor zorgt dat je eten op je bord krijgt. Tafelgenoten laten zien hoe gastvrij jij bent door met de wijnfles rond te gaan én de glazen nog maar eens goed vol te schenken mag natuurlijk ook. Eigenlijk is het zo dat alles mag en niets moet tijdens de maandelijkse scharrellunch op Château Neercanne, behalve genieten, want zorgen dat je een aangename zondagmiddag hebt, is min of meer verplicht.

En genieten, dat deden de ruim honderd mensen die zondagmiddag 1 oktober aanschoven voor de scharrellunch in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Annemarie Penn-te Strake en haar collega Mark Vos van de Maastrichtse buurgemeente Riemst. Zoals altijd het geval is tijdens de traditionele scharrellunch, werden ook dit keer weer de voorgerechten aan tafel geserveerd in de vorm van ‘shared starters’, schalen en schaaltjes waar van alles op ligt en waar iedereen à volonté van mag pakken. Op de schalen lag dit keer onder meer: gemarineerde zalm met nori, mortadella, venkelsalami, orzi pasta met pesto, Hollandse garnaaltjes in cocktailsaus, rundercarpaccio met parmezaan-crème en grotchampignons à la Neercanne.

Een kijkje in de keuken

Dat deze traditionele familielunch ook wel ‘pottenkijkerslunch’ genoemd wordt, heeft een reden: het is de bedoeling dat iedereen zijn hoofdgerecht zelf afhaalt in de keuken. ,,Ouderwets pottenkijken is dus toegestaan”, zei Peter Harkema, directeur van Château Neercanne. Hij was zelf bij de lunch aanwezig om te vieren dat na maanden hard werken alles in oude luister is hersteld. En dus togen de gasten een voor een richting het keukenpersoneel om vervolgens terug te komen met een loeiheet bord met daarop een prachtig gerechtje bestaande uit kalfslende met een saus van sjalotjes en krokant gefrituurde aardappelblokjes. De lunch eindigde zoals gebruikelijk rond de klok van vier met een dessert van kalamansi met madeleine van vanille en maccaron en uiteraard een kopje koffie of thee ter afsluiting.

Dessert Scharrellunch Neercanne

Ook zin gekregen om eens te komen genieten van een scharrellunch als deze? Reserveren is noodzakelijk en kan via +31 43 325 13 59 of via info@neercanne.nl tot twee dagen voorafgaand aan de datum waarop de lunch gehouden wordt (iedere eerste zondag van de maand). Het scharrellunch-arrangement, bestaande uit het aperitief, de driegangenlunch en de drankjes tijdens de lunch (witte wijn, rode wijn, tafelwater, frisdranken en vers getapte biertjes) zijn inbegrepen, net als de koffie of thee met garnituur, is 65 euro per persoon. Voor kinderen onder de 15 jaar hoeft maar 35 euro te worden afgerekend.

Lees meer over dit restaurant

Chateau-Neercanne-Maastricht-11