Scharrels, scharen & nog veel meer!

Op het Vrijthof, tussen de vele kroegen en restaurants, ligt sinds een tijdje de nieuwe aanwinst van Maastricht: Scharrels & Scharen. Zoals de woorden al zeggen staat de menukaart bomvol kip en kreeft. Het concept is trendy en vernieuwend, wat bij het betreden van het terras al direct duidelijk wordt: mooie luifel, de tafels zijn fris gedekt en het logo oogt hip. En dan heb ik het nog niet over de inrichting van de zaak: strak, maar toch gezellig met voldoende zitplaatsen. Samen met mijn gezelschap mocht ik gaan proeven.

As we speak introduceert Scharrels en Scharen de nieuwe kaart. Niet alleen de dinerkaart is aangepast, maar ook de lunchkaart heeft nieuwe gerechten. Op kleine punten is de kaart aangepast en daarmee net nog iets meer toegesneden op de wensen van de klanten. Zoals de naam doet vermoeden staat er voornamelijk kip en kreeft op het menu, maar kan je er heus ook andere zaken eten, zoals steak, mosselen en zalm. Alle gerechten hebben een traditioneel karakter: niet te veel poespas en lekker. De menukaart is dus voor iedereen. De voorbijganger, maar ook de local heeft zijn weg naar Scharrels & Scharen gevonden.

Er is voor ons een tafeltje gedekt dichtbij de keuken. Het is gezellig druk in de zaak, maar gezien het mooie weer zit het terras voller. Om de avond goed te starten, vragen we om de drankenkaart. Onze ogen vallen op de gin-tonics en de ober legt uit welke verschillende smaken zij aanbieden. We kiezen beiden een andere variant en nemen ondertussen een duik in de menukaart. Ook hierbij geeft de ober gepaste toelichting. Na lang getwijfeld te hebben tussen de garnalenkroket en de kaaskroket, gaan we voor het beste van allemaal. ‘De plank’ voor twee personen (€ 21), ofwel een selectie van kleine voorgerechten van de kaart.

Het begrip ‘plank’ nemen ze hier letterlijk. We moeten namelijk plaatsmaken voor de grote houten plank die bedekt is met lekkers. Rondom het luchtige stokbrood liggen allerlei kleine hapjes. Allemaal even smaakvol. Serranoham met heerlijk geroosterde pistachenootjes, olijven, kaaskroketten, kaasstengels, goed gemarineerde kippenvleugels en broodjes belegd met carpaccio. Ook zit er een bakje kruidenboter bij. Om de beleving compleet te maken, bestellen we beiden een glaasje chardonnay. Wanneer we genoeg hebben vraagt de ober netjes of we even een pauze willen. Dit geeft mij een fijn gevoel. Ze doen er hier alles aan om het je naar je zin te maken en je echt een totaalbeleving te bieden.

Als hoofdgerecht kiezen we voor respectievelijk kreeft en steak. Bij grote honger heb je de mogelijkheid om een hele kreeft te bestellen, maar ook een halve is een mogelijkheid. Ze zijn vers uit Canada. Je zult nu vast denken: die hebben dan al een hele tocht gemaakt. Dat klopt. Ze worden opgevangen in het Zeeuwse Yerseke, waar ze even op adem mogen komen. Nadat ze even tot rust hebben kunnen komen, worden ze – levend en wel – ingekocht door Scharrels & Scharen, die de kreeften met aandacht schoonmaakt en bereidt. Vervolgens heb je de keus uit drie verschillende smaken. Mijn gezelschap gaat voor Thermidor, oftewel kreeft gevuld met Hollandaisesaus en gegratineerd met kaas. Bij het zien alleen al loopt het water mij in de in de mond.

Zelf bestel ik de steak met friet. Deze ossenhaas komt uit België waar het vlees 21 dagen wordt gerijpt. Dat proef je! Ik heb om medium gevraagd. Het mes snijdt gemakkelijk door het mooie stukje vlees, dat overigens smelt op mijn tong. De ossenhaas wordt geserveerd met een lekkere volle pepersaus, met peperkorreltjes, gemaakt op basis van kippenbouillon. Ik drink hierbij de rode huiswijn, die uitstekend past. Beide gerechten worden aangevuld met een verse salade en ‘zelf’ gesneden frieten.

Alhoewel we beiden goed vol zitten, overweeg ik toch om voor een toetje te gaan. Ik kan het niet laten. Eén van de toetjes op de kaart spreekt direct aan. Niet te zwaar, koffie en toch het gevoel dat je een afsluiter aan het nuttigen bent. Mijn gezelschap past voor een toetje, ik ga voor de affogato met Disaronno amaretto. Een glaasje gevuld met vanille ijs, een shot espresso en amaretto, afgetopt met een toef slagroom en bruine suiker. Niet te veel en een perfect toetje om dit bezoek mee af te sluiten.

Ons bezoek aan Scharrels & Scharen kan ik in één woord samenvatten: verrassend. Het concept, de aankleding, de bereiding van het eten en de persoonlijke aandacht van het personeel overtreft mijn verwachtingen. De local, maar ook de voorbijganger, zal Scharrels & Scharen op alle vlakken positief verrassen. Zelf ben ik blij met de komst van deze vernieuwde zaak, die ik echt een aanwinst voor de stad Maastricht vind.