De-Poshoorn-Maastricht-14

Een smakelijk dagje Maastricht

Ben je in Maastricht, of ben je van plan om binnenkort Maastricht te bezoeken? Wellicht met een overnachting, want Maastricht is zeker de moeite waard om langer te blijven. Niet alleen vanwege het historische centrum, de winkels en leuke kroegen, maar zeker ook voor de culinaire hotspots die Maastricht rijk is. Na deze blog hoef je niet meer na te denken over waar je gaat ontbijten, lunchen en dineren. Want een dag heeft drie eetmogelijkheden en die laat je in Maastricht zeker niet voorbij gaan.  Dit keer drie echt Maastrichtse plekjes.

ONTBIJT – Stadsherberg de Poshoorn, Stationsstraat 47

Geopend vanaf 9.00 uur

Nog op zoek naar een leuk kleinschalig hotel om te verblijven? Dan is Stadsherberg de Poshoorn misschien iets voor jou. De Poshoorn (sinds 1960), in het bruisende stadsdeel Wyck, niet ver van het station, is al jaren een van de bekendste (eet)cafés van de stad. Het is typisch zo’n plek waar locals komen om elkaar te ontmoeten, maar waar ook de niet-Maastrichtenaar van harte welkom is. Op de ontbijtkaart vind je een keur aan gerechten, waaronder de veel gekozen ‘full breakfast’. Voor € 14,50 ontvang je een volledig menu met scrambled eggs, bacon, ham, kaas, yoghurt, granola, jam, croissant, diverse broodsoorten, koffie of thee en verse jus. Hier start je je dag goed. En heb je zin een in borrel rond 16.00 uur? Ga dan vooral nog even terug.

LUNCH –  Bar Bistro Pieke Potloed, Sporenstraat 5

Lunch tussen 11.00 – 17.00 uur (maandag gesloten)

Waarschijnlijk ben je tijdens lunch in het hart van de stad beland. Dan is deze plek op loopafstand. Pieke Potloed is gevestigd in de Sporenstraat, een klein zijstraatje van de Grote Staat, de grootste winkelstraat van Maastricht. Vanwege zijn bijzondere – ietwat verborgen – ligging  kan het even duren voordat je het restaurant gevonden hebt. Op en top Maastrichts, met een grote mate van gastvrijheid en gezelligheid. De ‘menukaart zonder kapsones’ brengt een hommage aan de Maastrichtse en Limburgse plattelandskeuken. De keuze is ruim en varieert van maaltijdsalades tot diverse warme en koude gerechten. Bruudjes Gezoond en Werreme Bal eet je ook gewoon bij Pieke Potloed.

DINER – Bouchon d’en Face, Wycker Brugstraat 54

Diner tussen 17.30 – 00.00 uur (maandag en dinsdag gesloten)

Weer terug in Wyck gaan we dineren bij Bouchon d’en Face. Hier waan je je in Frankrijk, Lyon om precies te zijn. Het licht is gedimd en de kaarsjes op de tafel branden. Romantisch avondje is in zicht. Het smalle restaurant, dat ver doorloopt naar achteren, voert een authentieke Franse menukaart vol klassieke Franse bistrogerechten, waaronder steak tartare, confit de canard, escargots en bouillabaisse. De in Frankrijk opgeleide patron-cuisinier staat met plezier achter het fornuis. Wat onder meer te proeven is aan zijn onovertroffen bavette grillée met morillesaus. Een ander hoogtepunt van de kaart: tartare de thon et crevettes grises (tartaartje van verse tonijn en Hollandse grijze garnalen). De croquettes de crevettes (de ambachtelijke garnalenkroketten met tartaarsaus) zijn wellicht de lekkerste die in Maastricht te krijgen zijn. Veel mensen komen ervoor terug.