Smakelijke Kerst en Oud en Nieuw deel V (slot)

De feestdagen: samen zijn, samen genieten én samen eten. Maar waar geniet je in Maastricht van een heerlijke maaltijd als je zelf niet zo’n keukenprins(es) bent? Of geen zin hebt om een hele dag een hele familie over de vloer te hebben? Wij hebben al onze leden gevraagd of zij tijdens de feestdagen zijn geopend en zo ja op welke tijden. De afgelopen weken publiceerden we vier lijstjes. Hierbij het vijfde en het laatste deel. Smakelijk!

21. Scharrels en Scharen

Kip, kreeft en andere smakelijke dingen. Op Kerstavond is Scharrels en Scharen gesloten, overdag kun je er de 24e wel gewoon terecht. Op 25 december ben je welkom voor een viergangenkerstmenu (€ 39,50). Dit menuutje bestaat uit echte Scharrels & Scharen-‘klassiekers’ die voor de gelegenheid in een extra feestelijk jasje zijn gestoken. Zo wordt de Tante Door-kip geserveerd met truffelsaus! Tweede Kerstdag kies je je lunch of diner à la carte en op Oudejaarsavond wordt hetzelfde viergangenmenu als op Eerste Kerstdag geserveerd.

22. Gadjah Mas

Gadjah Mas is op Kerstavond en Eerste Kerstdag gesloten. Op Tweede Kerstdag en Oudjaarsavond is de zaak in Wyck, die het afgelopen jaar door door de Duitse restaurantgids Gastroguide Euregio werd uitgeroepen  tot ‘beste Aziatische restautant van de Euregio’, van 17.00 uur tot 22.00 uur geopend. Je geniet hier dan van de reguliere menukaart. Een speciaal feestmenuutje is er ook voor € 40,-.

23. Café Sjiek

Bij Café Sjiek vinden ze het sjiek om Kerstavond en Kerstdag met vrienden en familie door te brengen. Op beide dagen is dit bekende adresje, waar je niet kunt reserveren en waar het vrijwel altijd heel gezellig druk is, gesloten. Op Tweede Kerstdag is iedereen van harte welkom, zegt eigenaar Robin Berben. Voor hem was 2017 een extra ‘sjiek’ jaar vanwege het 35-jarig bestaan van de zaak. Wie een sjieke Tweede Kerstdag wil beleven, kan gewoon langskomen en aanschuiven, net als op andere dagen, zonder te reserveren. Op Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag is de zaak gesloten.

Café-Sjiek-Maastricht-3

24. Il Giardino

Net als in bijvoorbeeld België en Frankrijk is Tweede Kerstdag in Italië geen officiële feestdag. Wel nemen talloze Italianen de dag na Kerstmis de gelegenheid baat om iets leuks of gezelligs te doen, met vrienden of familie. Bij Il Giardino op het Onze Lieve Vrouweplein is iedereen op Tweede Kerstdag van harte welkom om te genieten van al het moois uit de Italiaanse keuken. Reserveren is niet nodig, tenzij het gaat om grote groepen. Een speciaal menu is evenmin voorzien; iedereen mag gewoon kiezen wat hij of zij het lekkerst vindt. Op Kerstavond en Eerste Kerstdag genieten de familie Riggio en hun medewerkers, net zoals bijna alle Italianen, zelf van la cena di Natale, en is de zaak gesloten. Datzelfde geldt voor Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag.

25. FLO

Mabre de trois façons de canard et compote de prunes, brioche (marbre van drie bereidingen van eend geserveerd met pruimencompote, en brioche) en dos de chevreuil sauté accompagné d’un jus aux baies de genièvre, gratin de pommes de terre, poire étuvée et choux de bruxelles poëlés (gebraden hertenrug met jeneverbesjus, aardappelgratin, stoofpeer en gebakken spruitjes met spek… Om maar eens wat te noemen. Wie zijn Frans wat wil bijspijkeren tijdens Eerste en Tweede Kerstdag kan dat doen bij Brasserie FLO in de Stationsstraat in Maastricht. ‘Het fijnste Franse Restaurant van Nederland’ (volgens de lezers van het vakblad voor francofielen Leven in Frankrijk) is op beide dagen geopend voor zowel de lunch als het diner. Zowel op Eerste Kerstdag als op Tweede Kerstdag wordt een feestelijk Frans viergangenmenu geserveerd voor € 49,50. FLO zou FLO niet zijn als er geen passende wijnen bij geschonken werden. Een wijnarrangement kost € 35,- Reserveren is noodzakelijk,

Interieur Brasserie FLO