Smakelijke route langs de nieuwste leden van Les Tables

Begin dit jaar verwelkomde Les Tables een nieuwe voorzitter en drie nieuwe leden. Met de komst van Jelle Ummels als voorzitter en nieuwkomers Bijzonder, Brasserie Tapijn en Stadsherberg de Poshoorn is Les Tables klaar voor een nieuw tijdperk. In samenwerking met Les Tables ging Demy op pad om de drie nieuwste leden van de culinaire vriendenclub te ervaren.

Stadsherberg de Poshoorn

De Poshoorn werd in 2017 overgenomen door Yves Mullenders, tevens eigenaar van Stadscafé Lure en al lang betrokken bij Les Tables. De zaak, gelegen aan de Wilhelminasingel, vormt als het ware een warm welkom voor iedereen die met het OV de stad binnenkomt. Al sinds de jaren zeventig is de Stationsstraat een van de vaste trefpunten voor de Maastrichtenaar. Dit gaat iedere dag gepaard met een aanstekelijke portie gezelligheid. Ook vanavond is het gezellig druk op het terras. Er worden speciaalbiertjes gedronken en genoten van de lokale cuisine.

Normaal gesproken bestaat het bierspijsmenu uit vier gangen. Aangezien wij hierna nog doorgaan houden wij het bij twee gangen. We beginnen de avond met een Brand Weizen en een kommetje Thaise kippensoep, lekker licht en vol van smaak. Daarna volgen de zuurvleesbitterballen met een Brand Imperator. De bitterballen doen me denken aan mijn oma’s zuurvlees, een nieuwe favoriet dus!

Alle gangen van het bierspijsmenu worden geserveerd op een houten plank. Op speciaal hiervoor ontworpen visitekaartjes staan de namen van de bieren en gerechten. Middels QR-codes op de achterkant van deze visitekaartjes kunnen gasten meer informatie verkrijgen over de gerechten of bieren die ze proeven. De presentatie van het bierspijsmenu oogt niet alleen bijzonder fraai, maar is ook erg informatief.

Tapijn

Na de eerste gang lopen we door de stad naar de rand van het Stadspark. Daar ligt Brasserie Tapijn. Een brasserie in de officiersmess van de voormalige Tapijnkazerne. In 2015 opende Tuur Huijbregts de deuren van Brasserie Tapijn. De tijdelijke culinaire invulling van het pand was onderdeel van het bestemmingsplan voor het oude kazerneterrein. Anno 2017 is Brasserie Tapijn, onder leiding van Tuur, een enorme hit en niet meer weg te denken uit de Maastrichtse horeca. Het is ook daarom dat Gemeente Maastricht heeft besloten dat Tapijn op z’n minst twee jaar langer mag openblijven dan in eerste instantie was besloten. Reden genoeg voor Tuur om zich met Brasserie Tapijn aan te sluiten bij Les Tables, zegt hij zelf.

Wij krijgen twee hoofdgerechten geserveerd. Mijn gezelschap de lamsrack met broccoli, boontjes, aardappelpuree en rode bietenchips. De lamsrack is perfect gegaard en proeft alsof hij op de green egg is gebakken. Dat is niet waar laten we ons vertellen: open vuur in een gesloten ruimte vindt Tuur iets te riskant. Bij de Tapijn gebruiken ze een planchagrill. Het resultaat is in ieder geval even smaakvol.

Op het bordje voor mij ligt een Dorade Ibiza stijl – gekruid met kruiden uit de eigen Tapijntuin. De dorade wordt geserveerd met groenten (paprika, aubergine en courgette) en bruschetta. De dorade is een special van de zomerkaart. Bij ons hoofdgerecht krijgen we brood met olie en zout en een portie frietjes geserveerd.

Bijzonder

Onze laatste stop licht op slechts een paar honderd meter van Brasserie Tapijn. Bij Bijzonder staat Dimitra van Doremalen, eigenaresse van Bijzonder, ons al met een smile van oor tot oor op te wachten. Het is druk bij Bijzonder en het kwik is vanavond flink gestegen.

We nemen plaats aan en tafeltje op het terras, waar we net nog de laatste zonnestralen van vandaag meekrijgen. Terwijl we wachten op ons dessert valt het ons op dat we in een ontzettend sportieve wijk zijn beland. Om ons heen zien we overal hardlopers, wielrenners en wandelaars. Dit past wel bij het concept van Bijzonder denk ik.

Dimitra zet met Bijzonder namelijk in op de liefde voor goed en gezond eten. Hier een dessert eten lijkt misschien niet direct voor de hand liggend: chocolade, room en suiker zijn immers in de regel basisbestandsdelen voor een geslaagd dessert (of geldt dat alleen voor mij?!).

Niets is minder waar. Wij worden verwend met een proeverij aan desserts: bananenbrood met notenboter, chocomousse van avocado, cheesecake op basis van cashewnoten en rozenwater en een ‘healthy Magnum’. De smaken van de desserts zijn anders dan je misschien zou verwachten, dat neemt niet weg dat de proeverij aan desserts er bij ons prima in gaat! Bij ons dessert drinken we een glaasje dessertwijn van het merk zusje, verkrijgbaar bij Ruijters & Antiek in Wyck.