Steakhouse Carnal: veel meer dan alleen goed vlees

Maastricht kent een aantal plaatsen waar je gericht naartoe gaat als je een goed stukje vlees wilt eten. Een daarvan is Steakhouse Carnal. Carnal ligt centraal en in de populaire wijk Wyck. Mocht je van het station komen en richting centrum lopen, dan kom je er voorbij.

Veel Maastrichtenaren, studenten en toeristen vinden hun weg naar dit restaurant. Gek genoeg was ik er zelf nog nooit geweest. Misschien omdat ik bij Carnal denk aan grote porties vlees en friet. Samen met mijn gezelschap mochten we het TEFAF-menu uitproberen. Dit menu is speciaal samengesteld en biedt een aantal toppers uit de keuken van Chef-kok Frans Schoonens. We waren aangenaam verrast!

Bij binnenkomst worden we uitermate vriendelijk ontvangen. De rode zithoekjes geven dit restaurant een Amerikaans, maar warm uiterlijk. Het is er donker en gezellig gemaakt met kaarsjes verspreid door het gehele restaurant. We mogen plaatsnemen in de voorzijde van het restaurant en hebben hiermee goed zicht op de open keuken. Dat vind ik altijd fijn. Zien hoe de chef-kok en zijn team de gerechten klaarmaken. We krijgen uitleg over het TEFAF-menu (3 gangen voor € 37.50) en het aanbod voor een aperitief. Hier worden voorafgaand aan het eten veelvuldig cocktails gedronken vertelt de gastvrouw, dus we starten met een gin-tonic en een margarita.

Nadat we de cocktails op hebben, wordt de rode wijn uitgeserveerd. We drinken de Italiaanse Gran Trio Rosso Salento van Feudi di San Marzano uit Apulië, de hak van de Italiaanse laars. Volgens de gastvrouw past deze wijn perfect past bij het voor- en hoofdgerecht. Hij smaakt fruitig en is een lekkere gangbare wijn.

Ons voorgerecht volgt snel. Uitgeserveerd door de chef-kok zelf, die de salade toelicht. We krijgen een salade met gegrilde courgette, paprika, rucola, speciale kaaskruim en afgemaakt met aceto balsamico. De kaaskruim geeft dit gerecht dat extra beetje pit. De chef-kok vertelt ons dat dit brood (panko: Japans paneermeel) vermengd wordt met kaas. Dit gaat even in de oven wordt vervolgens verkruimeld en geroosterd. Het heeft die heerlijke zoute smaak die je kent van een harde gedroogde kaas. lekker!

Terwijl we wachten op het hoofdgerecht, hebben we tijd om onze placemat eens goed te bestuderen. Hier is veel aandacht aan besteed. Zo wordt bijvoorbeeld ook de betekenis van Carnal uitgelegd, wat Bloedbroeders betekent. Een ‘carnal’ is dus een naam voor iemand die echt een goede vriend is. Tegelijkertijd staat het voor vlezig, passie en lust.

Mijn Carnal en ik ontvangen ondertussen ons hoofdgerecht. Geen bord vol met vlees, salade en friet. Mijn oog valt direct op het mooie stukje vlees, een ossenhaasmedaillon, dat perfect gebakken is, de spinazie met wederom die lekkere kaaskruim, geroosterde romatomaatjes en een gamba. Het bord wordt afgemaakt met een tomatenjus. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik dit niet direct verwacht had in een steakhouse.

De gastvrouw vertelt ons dat ze voor ieder wat wils hebben. Je kunt hier ‘all you can eat’-spareribs eten, maar ook een salade. Het gaat tenslotte om kwalitatief goed vlees. Dat merk ik direct als mijn mes door het vlees glijdt: dit vlees is echt goed. We eten beiden ons bord leeg, zelfs van de jus blijft niks over. Dit hoofdgerecht was meer dan geslaagd.

We sluiten dit aangename bezoek af met een toetje. Het is een kokosvanilleparfait die in het midden van het bord ligt. Eromheen liggen veel verschillende bijzondere smaken. rode bietenjam met een beetje citroen, witte chocolademouse en zoute caramelsaus. Het gerecht is afgemaakt met een stukje witte chocolade. Ook dit gerecht is weer lekker op smaak en een fris en zoet gerecht om dit bezoek mee af te sluiten. Onze buiken zitten redelijk vol en een koffie is dan ook niet meer nodig. Wel drinken we op ons gemak de wijn leeg.

Mijn beeld van Steakhouse Carnal heb ik na dit bezoek volledig bijgesteld. Hier eet je je niet stijf aan vlees, maar er is voor ieder wat wils. De kwaliteit van het eten is goed, het personeel is uitermate vriendelijk. Het team doet er alles aan om je een fijne avond te bezorgen. Wij gaan zeker nog een keer terug.

Lees meer over dit restaurant