Tomahawk Steak op het menu bij Papaz

De een is er dol op vanwege zijn sappigheid en stevige smaak, terwijl de ander het een fantastisch idee vindt om de culinaire genoegens die het teweeg brengt bij wijze van pure romantiek te delen met de andere kant van de tafel. Maar er zijn ook bij wie dit mooie stuk vlees onvermijdelijk associaties oproept met cowboytje en indiaantje spelen.  

We hebben het natuurlijk over de Tomahawk Steak, volgens velen het mooiste stuk rundvlees dat je je maar kunt voorstellen. Het staat dezer dag op het menu bij Papaz, het gezellige restaurant tegenover het station, waar chef-kok en grillmeester Paul van der Heijden en zijn keukenteam het hun gasten van harte aanbevelen.

Een Tomahawk Steak is in feite een rib-eye met het hele bot er nog aan. Dat bot is ontdaan van alle vet. Zelfs het miniemste stukje restvlees is eraf gehaald. Het been wordt vervolgens zo mooi schoongemaakt (‘gefrenched’ in vaktermen) dat het een beetje lijkt op een handvat van een kleine bijl. Gezien het prachtige stuk vlees dat er aan zit lijkt het hele gerecht zelfs een beetje op een tomahawk, de kleine strijdbijl waarmee je in oude indianenfilms de oorspronkelijke bewoners van Amerika hun tegenstanders wel ziet uitschakelen.

De tomahawk die bij Papaz ter tafel komt, met een paar korrels grof zout en verse peper, is echter niet om de ander uit te schakelen; integendeel. Want zoals gezegd geniet je er het allermeest van met twee personen. Als we het dan toch over genieten hebben, gooien we er meteen maar een wijnsuggestie tegenaan. Op de wijnkaart van Papaz zien we een wijn die er perfect bij past. De 2015 False Bay uit het Zuid-Afrikaanse wijndistrict Stellenbosch is gemaakt van de syrah (shiraz). Met een flesprijs van € 25,50 ben je tijdens je avondje wild west bij Papaz helemaal het mannetje. Of zo je wilt het indiaantje!

PS De chef raadt aan om, als het water je al in de mond loopt bij de gedachte aan een Tomahawk Steak, bij je reservering aan te geven dat je komt voor dit bijzondere stuk vlees. Al was het maar om teleurstelling te voorkomen.