Traditioneel genieten bij Stadscafé Lure

Wanneer ik op een donderdagavond, samen met mijn gezelschap Stadscafé Lure bezoek, zit het terras gezellig vol. Je merkt dat de universiteit weer geopend is, want naast de locals die er hebben plaatsgenomen, zijn er ook studenten die een drankje nuttigen. De sfeer op dit plein is meer dan gezellig; ze  nodigt uit om plaats te nemen en lekker lang te blijven hangen. Omdat de temperaturen ernaar zijn, nemen ook wij een plekje op het terras, om zo te genieten van de specialiteiten van dit stadscafé.

De menukaart wisselt bijna nooit. Er verschijnen soms wat seizoensgerechten op, maar het zijn voornamelijk de toppers die hierop te zien zijn. Dit is ook waar Stadscafé Lure om bekendstaat. Mensen komen hier terug voor onder meer de overheerlijke Hamburger, de pasta met scampi (die al vanaf het begin op de kaart staat), het zoervleis en nachos overgoten met van allerhande lekkers. De receptuur van de gerechten die op de kaart staan, komt uit de keuken van de moeder van Yves Mullenders, de eigenaar, en ook daar staat Stadscafé Lure om bekend. Zoals Yves ons zelf zo mooi vertelt: je kan bij Stadscafé Lure ‘goed en voor een eerlijke prijs eten’, en dat is dan ook een reden waarom mensen blijven terugkomen.

Wij starten met een St. Germain Cocktail. Een heerlijk aperitief gevuld met St. Germain Elderflower, munt, aardbei, martini, prosecco en bruiswater. Een frisse starter, zo eentje waar je er wel meer van op kunt. Afgezien van het feit dat het lekker smaakt, is de cocktail voor het oog ook erg aangenaam. We krijgen de tijd om de kaart door te kijken en vervolgens een bestelling te doen. De kaart omvat naast klassiekers ook een aantal wereldgerechten. Dat zal vast zijn om dat de universiteit om de hoek ligt. Bij Stadscafé Lure kun je de hele dag terecht; ze serveren namelijk ontbijt, lunch, diner en borrelplankjes. Wat opvalt is dat de prijs van alle gerechten aangenaam is, zo betaal je voor een voorgerecht gemiddeld € 7.

We hebben onze keuze gemaakt. Mijn gezelschap kiest, ondanks het weer, voor een uiensoep (€ 5,50). Ik ga voor de scampi’s bereid in knoflook en Parmezaan (€ 8,50). Aangezien we beiden nog van ons aperitief genieten, bestellen we geen drankje bij dit gerecht. De uiensoep ziet er heerlijk uit en dat is hij ook. Vol van smaak, goed gevuld met uien en, zoals het hoort, afgemaakt met een stukje brood en met kaas overgoten. De scampi liggen op een bedje van rucola met zongedroogde tomaatjes. Ze hebben een lekkere smaak en passen mooi bij de pittigheid van de rucola. Beide gerechten worden geserveerd met stukjes stevig brood en boter.

Tijd voor het hoofdgerecht. Mijn gezelschap gaat voor de Luikse ballen (€ 11,50); ikzelf kies voor het traditionele zoervleis (€ 14,50). Het zijn allebei specialiteiten van het huis. De Luikse ballen zijn echte ballen. Ze worden, overgoten met een lekkere uiensaus, geserveerd in een klein pannetje. Het zoervleis is met aandacht bereid, het valt lekker uit elkaar. De saus waar het vlees in is gebraden is vol van smaak met een pittige twist. Bij dit gerecht zit een lekkere zelfgemaakte appelmoes. Ik drink een krachtige kruidige rode wijn van Zuid-Franse bodem (Tour Boisée 2015, Côteaux de Peyriac IGP). Beide gerechten worden geserveerd met een grote verse salade met rucola, ui, tomaat en pijnboompitjes, vers gebakken frieten en mayonaise. Na het eten van deze twee gerechten heb je gegarandeerd een volle buik.

Een bezoek aan dit Stadscafé is niet compleet zonder een toetje. Ook hier is er weer keuze tussen een aantal traditionele gerechten. Toch ga ik voor de Café a Lure (€ 6). En of dit toetje allure heeft! Het is niet alleen een genot voor het oog, maar zeker ook voor de mond. Een weckpotje gevuld met ijs, koffielikeur, espresso, vers geklopte room en crumble van Bastogne. De perfecte afsluiter van ons bezoek hier.

Stadscafe Lure heeft iets specials. Ik kan lastig uitleggen wat dit precies is. Maar de locatie, zo onder de dichtbegroeide bomen, midden in het centrum, maar toch rustig, de toegankelijke kaart boordevol traditionele gerechten, de goede wijnen, het diverse publiek… en dat allemaal voor een eerlijke prijs. Het moge duidelijk zijn, ik kom hier graag.

Lees meer over dit restaurant