Valentijnsdag in Maastricht

Liefde, passie, rozen, champagne, chocolade en niet te vergeten oesters. Laten de leden van Smakelijk Maastricht het hele jaar al weinig aan het toeval over als het gaat om culinair verleiden, op Valentijnsdag pakken ze nog eens extra uit. Het ene restaurant doet dat met een klein presentje (voor haar) of een speciaal op de dag der liefde toegesneden aperitief (voor allebei), terwijl het andere restaurant voorziet in een creatief menu waar de romantiek vanaf spat.

Een prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde, zou Giacomo Girolamo Casanova, de grootste minnaar aller tijden, eens hebben opgemerkt over de oester, het verleidelijk lekkere weekdiertje waarvan hij er naar verluidt minstens twee dozijn per dag naar binnen werkte. Bij Le Bon Vivant, gelegen in een romantische gewelvenkelder in hartje binnenstad, hebben ze aan oesters geen gebrek. Het restaurant van eigenaar en chef-kok Björn Dijkstra is een van de talrijke Maastrichtse eetgelegenheden die speciaal voor 14 februari een zinnenprikkelend menu hebben samengesteld. Daarop staan onder meer een romantisch aperitief, al dan niet met een ‘kraakverse’ oester, sushi van tonijn en avocado, verse coquilles en een dessert met passievrucht. Je kunt kiezen voor vier of vijf gangen, maar echte romantici doen er verstandig aan te kiezen voor de laatste optie, al was het maar om elkaar zo lang mogelijk gepassioneerd en liefdevol in de ogen te kunnen blijven kijken.

Roses are red, violets are blue, you bring your love, let us surprise you, luidt de ietwat geheimzinnige invitatie van Restaurant Bijzonder aan het adres van levensgenieters met een romantische inborst. Liefdeskoppels die het leuk vinden om op ‘Valentines Day’ gastronomisch te worden verrast met bubbels en gerechtjes (zes gangen) die in elk geval bedoeld zijn om lief met elkaar te delen, zijn hier aan het juiste adres. Wat er precies op het menu staat, wordt nog eventjes geheim gehouden, maar dat het allemaal bijzonder liefdevol – en glutenvrij – is klaargemaakt, dat staat wel vast. Wie van verlegenheid even niet op de juiste woorden komt, hoeft maar te wijzen naar de bijzondere vogelhuisjes aan de muur: Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu…Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve ik en jij… waar wachten we nog op?

Restaurant-Bijzonder-Maastricht-7

I Love, Kalverliefde en Pure Passie. Zomaar een greep uit de liefdevolle gerechten die op tafel komen als je op 14 februari met je geliefde of date gaat tafelen bij de Harbour Club in het Bassin, en het Valentijnsmenu bestelt. Kruip op het moment dat het aperitief wordt inschonken gezellig dicht bij elkaar op de witte bank met uitzicht op de open haard en, je bent verzekerd van een heerlijk romantische avond die culinair wordt afgesloten met een assortiment aan dopamine aanmakende liefdeschocolaatjes, als suikerzoete voorbode van wat verder komen gaat.

Be my Valentine! Bij SOFA Maastricht weten ze eveneens wat romantiek is. Wie er op 14 februari gaat eten, wordt desgewenst verrast met een romantisch diner voor twee. Het Menu à Deux bestaat uit een feestelijke bubbel, gevolgd door een liefdesparade bestaande uit kleine voorgerechtjes om samen van te genieten, waarbij je kunt kiezen uit vis, vlees of vegetarisch. Het Menu à Deux wordt afgesloten met een Dessert d’Amour.

Een coupe de couchon (Franse bubbels uit Italië), duo crevettes, salade Caesar, wagyu, filet de sandre, ratatouille, gratin dauphinois en uiteraard moelleux au chocolat. Bij Bouchon d’en Face, de typisch Lyonnaise bistro in hartje Wyck vieren ze ‘Saint Valentin’ op zijn Frans. Dat betekent onder meer dat ze de tijd nemen. Drie dagen lang heb je hier de gelegenheid om je in typisch Franse sferen verder te bekwamen in de taal der liefde. Geniet van het heerlijke eten én van elkaar. De romantische chansons op de achtergrond doen de rest.

Brasserie 1632 slaat alles. Van een restaurant dat pal aan de een van de twee grensoverschrijdende golfbanen van Europa ligt, zou je ook niet anders mogen verwachten. Hier wordt de Dag van de Liefde niet drie, niet vier, maar liefst vijf dagen lang gevierd met een feestelijk driegangenmenu, dat begint met een culinaire verrassing en eindigt met een Dessert der Liefde. Gecombineerd met het prachtige uitzicht overdag of een romantische wandeling onder de sterren is Brasserie 1632 dé gelegenheid om op gastronomisch én amoureus gebied een hole-in-one te slaan.

Tot slot Pieke Potloed. Als zelfs het meest Maastrichtse restaurant toegeeft dat het verliefd is, en dat vervolgens van de daken schreeuwt, is er werkelijk iets aan de hand. ,,Bij ons beginnen de kriebels al te komen! 14 februari is het weer zo ver”, aldus Pieke via de social media. Wat er op het menu staat, is ook voor Smakelijk Maastricht nog even afwachten. Uiteraard houden we je op de hoogte.

Restaurant SOFA interieur