Vino & Friends: Italiaans genieten in het Stokstraatkwartier

Hoewel de gastrobar in de Plankstraat in het chique Stokstraatkwartier pas een paar maanden open is, is Vino & Friends nu al een begrip in Maastricht. In maart ging het Italiaans restaurant met bijhorende wijnwinkel open en sindsdien komen de positieve reacties van alle kanten aanwaaien. Wij gingen langs bij Vino & Friends om zelf te ervaren of het eten en de voorgestelde wijn echt zo goed zijn.

De beleving van Vino & Friends begint al buiten, waar je ziet hoe een Italiaanse kok verse pasta staat te maken in de etalage. De gastobar ligt in het hart van het Stokstraatkwartier en is omringd door Maastrichtse boetieks, waardoor veel winkelend publiek blijft staan kijken naar het showelement in de etalage. Een geslaagd uithangbord voor het restaurant.

We stappen op zaterdagmiddag bij Vino & Friends binnen voor de lunch. Het is duidelijk dat het uithangbord en de positieve recensies hun vruchten afwerpen; het restaurant heeft een volle bezetting voor de lunch. We worden direct opgemerkt door een vriendelijke dame die ons, met charmante Italiaanse tongval, langs de verschillende koks, snijmachines en barpersoneel doorverwijst naar het restaurant.

We zitten in de serre. Die ziet er, ondanks het felle daglicht, gezellig uit. Overal zie je wijnflessen, kurken en wijnetiketten. De wijnkasten achter de bar laten zien dat er zorgvuldig met wijn wordt omgegaan. We krijgen direct een leisteen met Tiroler spek en een gekoeld glas rosé Prosecco. De schuimwijn heeft een fijne pareling. De frisse tonen zorgen ervoor dat onze trek nog iets wordt aangewakkerd.

Eigenaar, sommelier – en tijdens ons bezoek ook chef-kok – Bas Lenoire stelt voor om te beginnen met een plank charcuterie en andere delicatessen, zodat we het lekkerste van de Italiaanse keuken kunnen proeven. We stemmen, in en direct worden de vleesmachines in het restaurant in werking gezet. De producten die op de plank worden geserveerd zijn bijna allemaal zelf geïmporteerd, en dus vers gesneden. We proeven onder andere van een nootachtige Fontina kaas, zilte Gorgonzola, Mortadella en 16 maanden gerijpte Parmezaan.

Bas schenkt een sauvignon blanc uit het Noord-Italiaanse Alto Adige (beter bekend als Zuid-Tirol) waar hij zelf enkele jaren heeft gewoond. Ondertussen vertelt hij over de vele reizen die hij maakte door de verschillende wijnstreken van Italië. De vegetale en minerale tonen van de Sauvignon Blanc smaken verfrissend voor de lunch. Ze onthullen iets van het Italiaanse gevoel dat Bas ervaren moet hebben, en dat hij enthousiast over wil brengen op zijn gasten.

Als hoofdgerecht krijgen we de pasta te proeven waar ons verlangen al sinds binnenkomst naar uitgaat. De kok in de etalage heeft voor ons ravioli klaargemaakt, gevuld met Italiaans rundsvlees. Heel tof om te zien hoe je pasta wordt gemaakt om het daarna direct te kunnen proeven. Dit stukje storytelling rond een mooi product kunnen we wel waarderen!

Voor de rode wijn blijven we in het noorden van Italië, in Piëmonte. We drinken een Barbera d’Asti van het wijnhuis La Morandina. De wijn heeft tonen van rood fruit, een lichte kruidigheid en edele tannines die de wijn goed doen passen bij de zachte smaak van de ravioli.

Na het hoofdgerecht staan we snel op om de volgende gasten (die ondertussen al staan aan te schuiven) de Italiaanse beleving van Vino & Friends te laten proeven. We bedanken Bas voor de toffe lunch en beloven om snel terug te komen, al is het maar om één van de vele wijnen uit de wijnkelder te proeven. We lopen langs de kasten met gerijpt vlees naar buiten en sluiten ons nog even aan bij het kleine groepje shoppende Maastrichtenaren dat gebiologeerd staat te kijken naar de pastamaker in de etalage.