Voormalig leerling Toine Hermsen betrekt diens oude pand

In het monumentale hoekpand aan de Sint Bernardusstraat waar de beroemde Maastrichtse top-chef Toine Hermsen tussen 1990 en 2015 furore maakte, komt een nieuwe zaak waar op hoog niveau gekookt wordt. Restaurant Touched Boutique Gastronomic in de Hoogbrugstraat in het Maastrichtse stadsdeel Wyck steekt de Maas over en maakt aan de andere kant een herstart.

Joël Reintjens (26), patron-cuisinier van Touched Boutique Gastronomic wacht echter nog even met het inpakken van de verhuisdozen. Na de zomer, in de loop van het komend najaar dus, neemt hij zijn intrek in het karakteristieke pand, waar tot voor kort de beroemde vriendenmenu’s (Menus des Copains) van Toine Hermsen in de ramen hingen uitgestald in statige schilderijlijsten.

Reintjens kent de locatie maar al te goed: op zijn 17de begon hij als leerling in de keuken bij Toine Hermsen. Vorig jaar begon hij voor zichzelf in Wyck. Nu zijn voormalige patron eerder dit jaar het pand vaarwel zei om een boerderijrestaurant te beginnen aan de rand van Maastricht op de Meerssenerweg, gaat voor Reintjens een nieuwe droom in vervulling. Ook culinair Maastricht kan tevreden zijn: liefhebbers van de betere gastronomie kunnen hun culinaire hart blijven ophalen op de plek waar zij vele jarenlang op het hoogste niveau werden verwend met mooie gerechten uit de klassieke Franse keuken.

Toine Hermsen vestigde er zich er in 1990, na eerst naam te hebben gemaakt bij tweesterrenrestaurant Juliana in Valkenburg, In 1993 haalde hij in de Bernardusstraat zijn eerste Michelinster, in 1998 gevolgd door een tweede. In 2001 raakte Hermsen een ster kwijt; in 2015 gebeurde dat opnieuw. Het woord is nu aan de jonge generatie.

Het pand aan de Hoogbrugstraat 66-68, waar Touched Boutique Gastronomic op dit moment nog gevestigd is, is een ideale locatie om een nieuwe horeca-ondernemer een glorieuze start te laten maken, verzekert horecamakelaar Luc Overhof van Horeca Advies Zuid. Zijn kantoor begeleidde de overname van het pand aan de Bernardusstraat en heeft nu ook de exploitatie in het pand van Touched weer in de aanbieding. ,,Deze schitterende locatie verkeert in een dusdanige perfecte en optimale staat dat het een absoluut unieke mogelijkheid is voor een opvolgend ondernemer”, aldus Overhof.