Restaurant-Derlon-Maastricht-5

Wild met whisky en verse truffel bij Restaurant Derlon

De meeste mensen zullen het zijn vergeten, maar het blijft leuk om te vermelden. Restaurant Derlon in Maastricht, waar deze week het wildseizoen van start gegaan is, behoort tot het selectieve groepje horecazaken die een vermelding hadden in de allereerste Nederlandse Michelingids. Samen met drie Amsterdamse topzaken (het Amstelhotel, Hotel de l’Europe en het Victoriahotel), het Rijnhotel in Arnhem, Hotel Des Indes in Den Haag en het Kurhaus in Scheveningen.

We schrijven 1905. Het rode boekje van de bekende bandenfabrikant – geschreven in de Franse taal – is vooral een praktisch gidsje voor de gelukkige bezitters van een automobiel. Er staat onder meer in waar je comfortabel kunt overnachten en waar je kunt tanken. Sterren worden nog niet uitgedeeld. Dat gebeurt pas vanaf 1926.

De eerste Michelinster in het zuiden van Nederland valt in 1957 ten deel aan Château Neercanne, dat zich, net als Restaurant Delon, zestig jaar later zal aansluiten bij Smakelijk Maastricht.

Dat zowel bij Derlon als bij Neercanne nog altijd geweldig wordt gekookt staat vast. Onze bloggers Maarten en Matthijs schreven er al eerder over.

Vanaf deze week gaat het er dus wild aan toe in de keuken van restaurant Derlon. We kunnen bijna niet wachten om te gaan proeven. Bijvoorbeeld van de hertencarpaccio met ijs van Parmezaanse kaas en vers geraspte truffel (19,75 euro). Of van de wilde eendenborst met hete bliksem en croutons van bloedworst (22,50 euro). En wat te denken van een mooie hertenbiefstuk, met een puree van gerookte aardappel, wintergroeten en een jus van Ardbeg-whiskey (23,50 euro)?

Restaurant Derlon is nog altijd een mooie gelegenheid voor een schitterende culinaire avond aan het meest Franse plein van Nederland. Net als in 1905, toen de samenstellers van de eerste Guide Michelin Pays-Bas er intens genoten. En o ja, je automobiel kun je met een gerust hart stallen in de parkeergarage Onze Lieve Vrouweplein. Honderd meter verderop.

Restaurant-Derlon-Maastricht-2