Zonneschijn op zomerkaart Le Bon Vivant

Wat hij zelf het lekkerste gerecht van de nieuwe zomerkaart vindt? Patron-Cuisiner Björn Dijkstra van restaurant Le Bon Vivant denkt even na en zucht. ,,Tja. Als ik echt zou moeten kiezen, dan zou ik zeggen: ‘doe mij de kreeft met avocado, grapefruit en gazpacho maar’. Maar eigenlijk is zo vroeg in het seizoen alles nog heel lekker en verrassend, dus ik zou iedereen willen aanraden om vooral eens te komen proeven.”

Vier keer per jaar vervangt Le Bon Vivant de hele menukaart. Dat betekent onder meer dat gasten die meerdere keren per jaar de achttien trapjes naar het romantische restaurant afdalen, steeds opnieuw worden verrast met gerechten die – behalve hoog op smaak – seizoensgebonden zijn, en dus lang niet altijd verkrijgbaar.

Op het nieuwe vaste zevengangenmenu (menu du chef; € 77,50) van de nieuwe zomerkaart die deze week in ingegaan, zien we onder meer pulpo met gefermenteerde groenten, venkel en pijlstaartinktvis, parelhoen met morilles, pommes boulanger en wortel, foie gras met Brie de Meaux én gegrilde watermeloen met crème fraîche en aardbeien. Dit vaste menu, met ingrediënten die dagelijks vers worden ingekocht, is een uitstekende gelegenheid om samen te genieten en smaken met elkaar te delen, want het is uitsluitend per tafel te bestellen.

Voor de niet- vlees- en viseter, of voor degenen die om uiteenlopende reden minderen met vis en vlees, is er een menu végétarien beschikbaar, dat qua smaak, finesses en presentatie in niets onderdoet voor het ‘gewone’ basismenu. Ook de prijs is hetzelfde.

Extra bijzonder is dat alle gerechten van de nieuwe kaart ook een ‘eigen’ wijn hebben, waardoor de smaken van de gerechten nóg beter tot hun recht komen.

Wie liever à la carte eet, kan dat bij Le Bon Vivant ook met een gerust hart doen. Tussen de hoofdgerechten signaleren we pareltjes als op de green egg bereide entrecote met Beurre Café de Paris (de klassieke kruidenboter) oerwortel en rugspek (€ 32,-) , maar ook filet van anjouduif in eigen jus met cantharellen (€ 36,-). Voorafgegaan door enkele oestertjes (à € 2,50) of een plankje charcuterie (€ 15,-) is het een waar feest voor de echte bon vivant.